Kısır
Altın günlerinin haklı gururu,çay saati davetlerinin başucu ikramı kısır,her ne kadar sadece hanımların yediği bir yiyecekmiş gibi algılansa da ağzının tadını bilen her Beyefendinin içten içe ''En yakın gün ne zaman acaba,bana da kalır inşallah '' diye özlemle bekleyişi aramızda bir sır olarak kalsın.
Lezzetli Kısırın Sırrı
Farklı yapım teknikleri ve kullanılan malzemenin içeriğine göre onlarca farklı kısır türevi sayılabilir.Kanaatimce en lezzetli kısır malzemesi,özellikle yeşilliği ve ekşisi en bol olandır.
Benim müdahil olduğum herhangi bir gün ve hafta olmadığından,zaten öyle kalıplara sığamadığımdan kısırı öğlen,akşam kalırsa sabah 7-24 yapar,yerim..Zaten Bal kızımda pek sever böylece başka bahaneye de lüzum kalmıyor...
azıcık aşım kısır tarifi
6 kişilik
Malzemeler
- 1 su br. kısırlık bulgur
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 yk. domates salçası
- 1 yk. biber salçası
- 1 çay br. zeytinyağ (yarısı soğanı kavururken kullanmak üzere)
- Bulguru ıslatmak için 1.5 br. su
- Arzuya göre kıvırcık,dereotu,maydonoz,yeşil soğan
- 1 ad. salatalık
- 1 limon suyu
- 2 yk. nar ekşisi
- Tuz,pul biber,kara biber,kimyon
Yapılışı
- Bulguru bir süzgece alın üzerinden kaynarmış suyu dökün (böylece bulgurunuz hem yıkanmış,hem ıslanmış olur)
- Tuzunu ekleyip ağzı kapalı bir kapta dinlendirin.
- Soğanı ince doğrayıp,salça ile birlikte kavurun.
- Sıcakken bulgurun üzerine ekleyin,ağzını tekrar kapatın.
- Diğer yanda yeşillikleri çok ince doğrayın.
- Soğuyan bulgura ekleyin.
- Tuz baharatlar,nar ekşisi ve limon suyunu ekleyin.
- Harmanlayıp servis edin.
- Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder