9 Aralık 2016 Cuma

Sodalı Peynirli Börek

Peynirli Börek


Sodalı,Peynirli Börek



Maden suyu ve Soda günlük dilde,tıpkı benim de yaptığım gibi eş anlamlı kelimeler gibi birbirlerinin yerine kullanılırlar.Fakat hakikat başka..!


Sodanın Lezzet Kattığı Börek


İçilebilir her suya karbondioksit gazı katıldığında soda olabiliyor.Buna karşın Maden Suyu Yeraltı kaynaklarından çıkarılıyor.Dolayısıyla yeryüzüne ulaşana kadar geçtiği katmanlardaki mineralleri de barındırıyor.Yani soda mineral barındırmazken,maden suyunun içeriğinde;bikarbonat,sülfat,kalsiyum,magnezyum,sodyum,klorit,florit ve demir bulunuyor.
Ülkemizde mideyi rahatlatmak maksadı ile içilirken,Dünya ülkelerinde ilk sırada tüketilen içecekler arsında yer alıyor.

Ha ülkemizde bir de yiyecekleri narinasyonda ve böreklerde sık kullanılıyor.Genel geçer adı soda belki ama ben de bu tarifte maden suyu kullandım böreğe çıtırlık ve hacim vermesi için.Peynirli böreğe çok yakıştığını belirtmeliyim.Hadi siz de deneyin Ülkemizin maden suyu tüketimi oranı Dünya standartlarını zorlasın!!


azıcık aşım sodalı,peynirli börek tarifi



6 kişilik

Malzemeler
  • 3 adet yufka
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • Yarım şişe maden suyu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 kaşık yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kasesi böreklik peynir
  • Arzuya göre maydonoz,dereotu
  • Üzeri için çörek otu
Yapılışı
  • Maden suyu,yumurta,süt,tuz ve sıvıyağı karıştırın
  • Yağladığınız tepsiye ilk yufkayı kenarları dışarda kalacak serin
  • İkinci yufkayı dörde bölün her birini sosa bulayarak tıpkı su böreği yufkası gibi döşeyin
  • Kat aralarına peyniri döşeyin
  • En son alttaki yufkanın kenarlarını içe doğru katlayın
  • Kalan sosu üzerine gezdirip,10 dk. çekmesini bekleyin.
  • Çörek otu serpiştirip,180 derecede üzeri kızarıncaya dek pişirin.Afiyet,şifa olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...