7 Şubat 2017 Salı

Supangle (Soup Anglaise-Zuppa Inglese)

soup anglaise


Supangle (Soup Anglaise-Zuppa Inglese)


Başlıktan da anlaşılacağı gibi supanglenin tarihçesi,kökeni ve kat ettiği yol hayli uzun.Bir kaç saat öncesine kadar sorsalar,supangle için Fransız tatlısı der geçerdim.Ama madem supangleyi yazıyorum şöyle bir kaynak araştırması yapayım deyince,milletler üstü bir vaka ile karşılaştım

Supangle (Soup Anglaise-Zuppa Inglese) ve Tarihçesi


Yabancı kaynaklara ve eldeki verilere göre,her şey 16. yüzyılda yaşamış Ferrera Dükü Este'nin,aşçılarından Elizabeth'in sarayında yediği truffle gibi görkemli bir tatlı yapmalarını istemesiyle başlamış.Mutfaktaki kargaşayı hayal ediyorsunuzdur.Bir tatlı yapacaksınız ama en az İngiliz sarayındaki kadar görkemli olacak...

İlk orginal supangle,yani çıkış adıyla Zuppa Inglese;Bir parça kek yada Türkçeye nasıl olduysa kedi dili olarak geçen Avrupadaki ismiyle lady fingerin (hanım parmağı) yöresel likörlere batırılıp çikolatalı krema ve limon rendesi ile servis edilen bir tatlı türü..Zaten Zuppa İtalyanca bandırmak anlamına geliyor.

Yapılan Tatlı Este Dükü'nü memnun ettimi bilinmez,adı Türkçe tercümesi ile,İngiliz Bandırması gibi bir şeye karşılık geliyor.Bu yönüyle ingiliz kökenli bir tatlı olan trifle den etkilendiklerini saklama gereği duymamışlar anlaşılan.

Dilden dile dolaşan supangle,Fransızlara ulaştığında onlarda yarı sıvı,yarı katı olan bu tatlıya,''Soup Anglaise''yani İngiliz çorbası adını vermişler.

Osmanlının son dönem Fransız Kültüründen etkilendiğini ve sofra kültüründe Fransız ağırlığını hesaba katarsak,bizim de bu tatlıyı Fransız tatlısı zannetmemizde şaşılacak bir durum yok sanırım.

                           tatlı tarifleri
Kavram kargaşasına son verdiğime göre bu çok uluslu tatlının tarifine gönül rahatlığıyla geçebilirim.

azıcık aşım supangle(Soup Anglaise-Zuppa Inglese) tarifi


5 kişilik

Malzemeler


  • Yarım kg. süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1.5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 25 gr. kakao ( 1 küçük pk.) 
  • 80 gr. bitter çikolata yada 3 dolu kaşık granül çikolata
  • 3 yemek kaşığı krema yada 50 gr. tereyağ
  • 1 pk. vanilya
  • 3-4 dilim kek yada kedi dili bisküvi
  • Süslemek için fıstık,fındık,hindistan cevizi vs.


    Yapılışı
    • Süt,şeker,un,mısır nişastası,yumurta sarısı,kakao ve çikolatayı bir çırpıcı yardımıyla karıştırın
    • Tencereyi ocağa koyup altını açın
    • Kaynayıp kıvam aldığında krema ve vanilyayı ekleyin
    • Tencereyi ocaktan alıp,servis edeceğiniz kaplara önce kekleri yada kedi dillerin paylaştırın
    • Kedi dili kullanacaksanız süte bulayarak yerleştirin
    • supangleyi keklerin ve bisküvilerin üzerini örtecek şekilde dökün.
    • Soğuyunca arzu ettiğiniz gibi süsleyip,servis edin.Afiyet,şifa olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...