21 Haziran 2017 Çarşamba

İslim Kebabı (Kürdan Kebabı)

islim kebabı nasıl yapılır


İslim Kebabı yada Kürdan Kebabı


Adına ne derseniz deyin..Lezzetinden en ufak bir şey kaybetmeyen bu küçük hediye paketleri,geçtiğimiz günlerde sahiplerini buldu.Nasıl mı?

islim kebabı nasıl yapılır


Hafta sonu evimize davet ettiğimiz aile üyelerimiz için hazırladığım iftar sofrasının onur konuğu olarak.Göze hitabının yanı sıra damağı şenlendiren;armağan paketi görünümlü bu yemek,böylece asıl sahiplerine kavuşmuş oldu.

İslim yada Kürdan Kebabının Hikayesi


İddia o ki;islim kelimesi,ingilizce steam (okunuşu;sitim-anlamı;buhar) kelimesinden türemiş.Eskiden toprak kaplarda ağzı kapalı olarak pişirilen bu yemek kendi buharı ile piştiği için buhar kelimesiyle özdeşleşmiş ve Türkçeye uyarlanmış.Muhtemel ki;İngilizlerin Osmanlı topraklarını işgali esnasında vuku bulan hadisenin bir ürünü olarak,kebaba bu isim verilmiş.



Kafamdaki hikaye aynen şöyle;Köylerde devriye gezen işgalci İngiliz askerleri,güzel kokuyu takip eder,bir de ne görsün?..Buharda pişirilen bir tür yemek.Üniformasının verdiği cesaretle davranır,dayanamaz ve yemeğin kapağını şöyle bir aralar.Yüzüne vuran sıcak yemek buharı karşısında..-Ohh Steam!! der.Bizim Anadolu kadını da başından savmak ister edası ile; -He he İstim der..İşte o gün bu gün O kebabın adı olur istim kebabı.Bu,elimdeki veriler ışığında benim kafamda canlandırdığım bir hikaye tabii.Aslını bilen var ise..Yorumlarınız ve mesajlarınızı bekler iken,ben sizi bekletmeyip tarife geçiyorum...




azıcık aşım islim kebabı(kürdan kebabı) tarifi


10 kişilik

Malzemeler

  • 1.5 kilo patlıcan 
  • 1 kilo dana kıyma
  • 1 orta boy soğan 
  • 1/3 maydanoz 
  • 1 yumurta 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 çay bardağı galeta unu 
  • 2 çay kaşığı tuz (1'i köfte biri 1'i sos için)
  •  2 çay kaşığı kara biber(1'i köfte biri 1'i sos için)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 bardak su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (sos için)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Kızartmak için sıvı yağ 
  • 15-16 adet çeri domates
  • 10 adet sivri biber
  • 30 adet kürdan
Yapılışı
  • Soğanı rendeleyin.
  • Maydanozu kıyın.
  • Kıymaya,soğan ve maydanozu ekleyin.
  • Yumurta,galete unu,sıvı yağ,tuz ve baharatı ekleyip yoğurun.
  • En az 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Patlıcanları alaca soyun.
  • İnce uzun şeritler halinde kesin.
  • Tuz ile ovun.
  • Sıvı yağda kızartın.
  • Dinlenmiş köfte harcından yuvarlak köfteler hazırlayın.
  • Dilerseniz yağda dilerseniz fırında köfteleri 200 derecede 15 dakika kızartın.
  • Patlıcanları + şeklinde yerleştirin ortasına köfteyi yerleştirip,kapatın.
  • Üzerine domates koyup,kürdan ile tutturun.
  • İslim(kürdan)kebaplarını tepsiye yerleştirin.
  • Sos için yağda salçayı kavurun.
  • Toz kırmızı biber,tuz ve karabiberi ekleyin.
  • 1 bardak su ekleyip,kaynatın.
  • Sosu islim kebaplarına dökün
  • Aralara sivri biberleri yerleştirin.
  • Fırında 200 derecede 30-35 dakika kızartın.
  • Pilav ile servis edin.
  • Afiyet,şifa olsun...


Videolu Tarif için Tıklayın..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...