11 Nisan 2017 Salı

Tepsi Kebabı (Lahm-ı Sini)

sini kebabı

Tepsi Kebabı (Lahm-ı Sini)



Kelime kökeni itibari ile;Arap mutfağına ait olduğu düşünülen bu leziz kebap çeşidi,Ülkemizde Hatay ve Antep yöresinde,özellikle Arap kökenli vatandaşlarımızın varlığından bizlere bir armağan gibi.

Lahm-ı Sini yada Sini Kebabı


Lahm;Arapça et,Sini ise;tepsi anlamına geliyor.Et ve iç yağının satır ile dövülmesinden elde edilen kıymaya,soğan,kırmızı biber,isteğe göre maydanoz ve baharat katılarak yoğruluyor,tepsiye el ile bastırılarak yayılıyor,üzerine domates ve biber döşenerek,fırınlanıyor ve afiyetle yeniyor.

et yemekleri

Etin yağlı oluşu ve içinde ekmek yada yumurta gibi hacim artırıcı herhangi bir gıda bulunmadığı için,tepsi kebabı piştikten sonra bir miktar hacim kaybedip,küçülüyor.Pişirme öncesi ve sonrası resimlerini karşılaştırarak farkı görebilirsiniz.Her ne kadar görsele hitap etmek gayreti ile iliştirdiğim pideler mani olsa da tepsi kenarlarında ki boşluklardan ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

                                           main course

Bu tarifin bazı versiyonlarında hazırlanan salçalı sos ile birlikte fırınlandığını görünce,üşenmeyip,her iki halini de denedim ve şu sonuca vardım ki;Kesinlikle sossuz hali daha lezzetli!.İçeriğindeki yağ ve sebzeler yeterince su saldığı ve ince döşenen,dolayısı ile kısa süre fırında kalan bu kebap,fazla nem kaybına uğramıyor ve bana bana yiyeceğiniz kadar su salıyor hiç şüpheniz olmasın!.Kanaatimce fazlası lezzet kaybına yol açacaktır.


azıcık aşım tepsi kebabı (lahm-ı sini) tarifi


Orta boy bir tepsi için;

Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 40 gram iç yağı 
  • 1 orta boy soğan
  • 1 büyük boy kapya biber
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber,kekik,kimyon,pul biber,kişniş
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Üzeri için domates,yeşil biber
  • Servis için;Pide yada lavaş
et ve köfte tarfileri

Yapılışı

  • Mümkünse ricanızı kırmayan bir kasaptan,sizin için iç yağı katılarak hazırlanan satır kıyması hazırlamasını isteyin.Mümkün değil ise yüksek devirli bir robotta,kıymayı kendiniz hazırlayın veya hazır kıymaya iç yağı ekleyerek robottan geçirin.
  • Soğanı,biberi ve maydanozu robottan geçirin.Yada çok ince kıyın
  • Robottan geçirdiğiniz karışımı kıymaya ekleyin
  • Salça ve baharatları ekleyerek,iyice yoğurun
  • Hafifçe yağladığınız tepsiye kebabı yayın ve her tarafı eşit yükseklikte olacak şekilde,elinizle bastırarak düzeltin
  • Üzerine doğranmış domates ve biberleri ekleyerek 200 derecede kızarıncaya dek pişirin.
  • Tepsi kebabı yada lahm-ı siniyi lavaş yada pide ile birlikte tüketin.Afiyet,şifa olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...