Makrot (bir Cezayir tatlısı)
Cezayir,Akdeniz kıyısında bir Afrika ülkesi.1516 da Barbaros Hayrettin Paşa himayesinde Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmış,1830 da ise Fransız Hakimiyetine girmiş kente,Fransızlar ''Alger la Blanche'' (Beyaz Cezayir) demişler,Akdeniz'e bakan,beyaz sıvalı evlerine atıfta bulunarak.
Cezayir Mutfağı ve Makrot
1962 yılında Bağımsızlığına kavuşan Cezayir,batılılara göre,halen ziyaret edilmesi gereken en son ülkelerden.Uzun yıllar sömürüp,katliamlar yaptıkları ve gelişimine engel olduklarını görmezden gelip,yüzleri kızarmadan yapıştırdıkları bu yafta bana göre kara propagandadan ibaret.
Neden mi? İbn-i Haldun'a Mukaddimeyi yazdıran bir şehir,Dünyaca ünlü Nobel ödüllü yazar ve felsefeci Albert Camus'u doğuran ve besleyen şehir ne kadar kötü olabilir.Öyle ise bu kötülükle mi doğmuşlardır yada buna zemin hazırlayan nedir? Sorgulanması gereken asıl bu değil midir?Yok! En iyisi,bu meseleyi sosyal bilimcilere bırakalım onlar çözsün,biz tatlıya geçelim diyorsanız da haklısınız.
Nasıl ki her bölgenin mutfağı,o bölgenin coğrafi koşulları ve bitki örtüsüne göre şekilleniyorsa Cezayir Mutfağı da bundan nasibini almış.Akdeniz iklimini temsil eden portakal ve yine bu bölgede yetişen hurma bir tatlıda buluşmuş ve bu tatlının adı ''Makrot'' olmuş.Hamurunda portakal esansı ve hurma,şerbetinde ise portakal suyu kullanılması bu tatlıya hafiflik ve tazelik katıyor.Bölgesel olarak,hamurunda gül esansı,şerbetinde gül suyu kullanılan versiyonları olsa da,ben tercihimi portakaldan yana kullanıyor,esans yerine bizzat portakalın suyundan ve kabuğundan faydalanıyorum.Hamurun içine konulan hurma pestili yerine ise çekirdeklerini çıkardığım hurmaları doğrayıcıdan geçirip,susama buluyorum ve bu bilgiler ışığında da tarife geçiyorum.
azıcık aşım makrot tarifi
2 Kare fırın tepsisi için;
- 250 gr. tereyağ
- 2 yumurta (birinin sarısı üzerine )
- 2 yk. şeker
- 2 çay br. irmik
- Yaklaşık 3-3.5 su br. un (kontrollü olarak katılmalı ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı)
- 1 pk. kabartma tozu
- 1 pk. vanilya
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 20 adet yumuşak kıvamlı hurma (Cezayir yada İran hurması ideal olacaktır)
- 1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam
Şerbeti için malzemeler
- 3 su br. su
- 1 su br. portakal suyu
- 3.5 su br şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Şerbetin yapılışı
- Su ve şeker ve portakal suyunu derin bir tencereye alın limon suyunu ekleyip kaynatın
- Kaynamaya başladıktan sonra 10 dk. kaynatmak yeterli olacaktır.
- Şerbetin soğuduğunda katılaşacağını unutmayın.Hafif sararan şerbet olmuş demektir.Şerbeti soğutun
Yapılışı
- Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp doğrayıcıdan geçirin.İçine kavrulmuş susamı katıp karıştırın ve buzdolabında dinlendirin.
- Hamur için,tereyağı ve şekeri,şeker tereyağ içinde pürüzsüz olana dek yoğurun
- Yumurtaları ekleyin yoğurmaya devam edin
- Kalan malzemeleri ekleyin yoğurmaya devam edin
- Yoğurduğunuz hamuru rulo haline getirin
- Hamurun ortasında parmak uçlarınızla oyuklar açın.
- Açtığınız oyuklara,hurma ezmesinden yerleştirin
- Hamurun iki ucunu dikkatlice birleştirin
- Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla yada bıçakla şekiller çizin.
- İkişer parmak kalınlığında kesip,tepsiye yerleştirin
- 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin
- Fırından çıkan makrotları,şerbetle buluşturun.Önlü arkalı çevirerek şerbetin içine işlediğinden emin olun.
- Üzerine bir tepsi kapatarak dinlendirin.Afiyet,şifa olsun...
Bu makrod değil kroki diyoruz buna biz cezayirliler :) makrod üçgen şeklinde baklava gibi olur ve içinde hurma ezmesi vardır :) irmikle yapılmaz. buğday unu ile yapılır.ama un gibi toz değil irmik kalınlığında çekilir. .yani irmik gibi kalın ama irmik değil :)
YanıtlaSilBana makrod tatlısının tarifini verseniz keske.cocukken üst komşumuz fransadayken bize hep yaptığında yollardı tadı damağımda kaldı.turkiyede bu malzemeler bulunur mu
Sil