Buhara Pilavı
Büyüklerimizden dinlediğim,yıllar yıllar önce Bayburt'a Buhara'dan göçmüşüz.Bununla birlikte köklerimizin nereden geldiğine dair ailemizin en meraklısı ve bu konuda bürokrasideki temsilcisi Ağabeyimin bu konuda yaptığı yoğun araştırmalar,yazışmalar,Osmanlı arşivlerini tarama çalışmaları belirli bir noktadan öteye gidemedi ne yazık ki!
Buhara'dan elinin lezzeti ile göçenler
Zira Osmanlı nüfus kayıtları vergi,askerlik yada hukuki davalara dayalı evraklardan oluşuyor.Haliyle bu durum ailelerin kökeni ile ilgili net bir sonuca ulaşılmasını engelliyor.Ya vergi ödemeniz gerekiyor,ya kadılık olmanız.Geriye bir askerlik kayıtları kalıyor,ondan da öğrendiğiniz dedenizin şehit olduğuna dair bir cümle..
Bu konuda edindiğimiz en net bilgi 18.yy da Buhara'dan bir göç hareketinin olduğu ve Bayburt'a yerleşen ailelerin de olduğu.Bugün Buhara Özbekistan sınırları içinde kalan,adı efsanelere konu olmuş kadim bir kent.Yetiştirdiği alim ve Yüce şahsiyetlerle Buhara,Doğunun ''Kubbet'ül İslamı'' olarak anılmış.
Buhara'nın Meşhur Pilavı
Bu kentle anılan bir de pilavı var Buhara'nın.Bundan on-on bir sene önce bir dost meclisinde,Özbek bir hanımın pişirdiği Buhara Pilavını ilk kez tatmış ve çok beğenmiştim.Buhara'dan göç edip,nasıl olur da habersiz oluruz bu lezzetten diye de epey hayıflanmıştım.O dönem mutfağın hakimiyeti bende olmayınca,pişirmek evlendikten sonraya nasip oldu.Daha önce eşimin İstanbul Üsküdar'ın en eski,meşhur lokantalarından birinde tadıp,benimkini kesinlikle daha güzel diye onaylaması ile defterimde yıldızlı tarifler arasına girdi Buhara Pilavı.İşte bende o gün bu gün Buhara pilavını pişirip,Atalarımı Rahmetle yad ediyorum.
azıcık aşım Buhara Pilavı tarifi
4-5 kişilik
Malzemeler
- 350 gram kuşbaşı doğranmış dana-kuzu et
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 su bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı kuş üzümü
- Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
- 1.5 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı yeni bahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardaktan bir parmak fazla su (tavuk yada et suyu ile yarı yarıya kullanılabilir)
Yapılışı
- Eti düdüklü tencerede bir yemek kaşığı sıvı yağ ile rengi dönünceye kadar çevirip üzerine su ekleyin ve haşlayın
- Pirinci nişastasından arınıncaya kadar yıkayıp,sıcak tuzlu suda 1-2 saat bekletin,süzün
- Kuş üzümünü yıkayıp,suda bekletin ve süzün
- Sıvı ve tereyağı tencereye ekleyip,ince küpler halinde doğradığınız soğanı kavurun
- Havucu rendenin ince tarafı ile rendeleyip tencereye ekleyin ve kavurun
- Pirinci ve tuzu ekleyip şeffaflaşıncaya dek kavurmaya devam edin
- Etleri süzdürüp bir kısmını tencereye ekleyin (Kalan kısmı servis esnasında pilavın üzerine koyabilirsiniz.Hayır derseniz tamamını pilava ilave edin)
- Üzümü ve baharatları ekleyin.
- Suyunu ilave edip,çekinceye dek pişirin
- Üzerine temiz bir bez yada kağıt havlu serip dinlendirin
- Üzerine kavrulmuş dolmalık fıstık ekleyerek servis edin.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder