Şıhıl Mahşi (Dolmaların Şahı)
Şıhıl Mahşi yada Şeyhül Mahşe;Arapça kökenli bir tamlama.Türkçe karşılığı Dolmaların Şahı..Orta Doğu mutfağına ait bir yemek olduğu biliniyor.Haliyle uzun yıllar o topraklara hükmeden Osmanlının mutfağına girmiş ve lezzeti ile tutunarak bu günlere gelmiş..
Dolmaların Şahı
Bu ünvana layık görülmesinin şüphesiz bir kaç nedeni var.Bir kere diğer dolmalardan farklı olarak iç harcı çiğ değil,pişirilerek hazırlanıyor.Alışıla gelmiş dolma iç harcına katılan pirinç,bulgur yada buğday kırması kullanılmayıp ona alternatif olabilecek haşlanmış nohut kullanılıyor.Kavrulan iç harç,çiğ bir sebzeye değil kızartılmış bir sebzeye dolduruluyor ve bu sebze Güney Doğu Anadolu bölgesinde daha çok Kilis ve civar bölgelerde yetişen bir tür tüylü acur ile yapılıyor.Dolayısı ile içi,dışı ve pişirme yöntemi ile ortaya dolma üstü bir yemek çıkıyor.
Şimdi bu bilgiler ışığında;yukarıda gördüğünüz resimdeki eksiği bulunuz desem ne yanıt verirdiniz??
Evet haklısınız.Tüylü acur değil Kıbrıs Kabağı yada Girit Kabağı olarak ta bilinen bir kabak çeşidi ile yaptım Nedenine gelince;Yörede tüylü acur:turşudan,kurutmaya kadar öyle geniş bir kullanım alanına sahip ve bir o kadar seviliyor ki;benim gibi İstanbul'da ve batıda yaşayanlara şıhıl mahşi yapacak acur kalmıyor.Eee o topraklarda yaşayan ve tarım ile uğraşan eş,dost,tanıdık ta olmayınca bu lezzetten mahrum kalmamak adına kendi alternatifimi üretiyorum.
Sizde bu lezzetten mahrum kalmamak ve zahmete girmek isterseniz yazılı ve videolu tarif az aşağıda!!
azıcık aşım şıhıl mahşi tarifi
Malzemeler
- 1 kilo kabak
İç Harcı İçin
- 400 gr. dana kıyma
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1/4 maydanoz ve dereotu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
Kabakları kızartmak için
- 1 çay bardağı sıvı yağ(Artırılabilir)
Sosu için
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz,karabiber,pul biber
- 2 bardak sıcak su (artırılıp,azaltılabilir)
Üzeri için
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 çimdik tuz
Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır?
- 1 yemek kaşığı sıvı yağda kıymayı ezerek kavurun.
- Kıymanın rengi değişmeye başlayıp,hafif kavrulduğunda küp doğranmış soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Soğanlar yumuşayınca salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Tuz ve baharatları ekleyin.
- Haşlanmış nohutları ekleyin
- Kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyin.
- İç harcı bir kenara alarak dinlendirin.
- Kabakları yada bulabiliyorsanız acurların içlerini oyun.
- Sıvı yağda kızartın.
- Kızarttığınız kabaklara iç harcı doldurun.
- Fırında pişirmek istiyorsanız bir fırın kabına,ocakta pişirmek istiyorsanız bir tencereye dolmaları yerleştirin.
- Sos için;Yağda salçayı kavurun,sıcak su ve baharatları ekleyin.Kaynayan sosu dolmaların üzerine,fırın kabına yada tencereye dökün.
- 30 dakika kadar fırında yada ocakta pişirin.
- sarımsaklı yoğurt ile servis edin.afiyet,şifa olsun.
Videolu tarif için tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder