Ev Yapımı Gözleme (Patatesli ve Kaşar Peynirli)
Ev yapımı diyorum,çünkü tüketim ekonomisine geçiş le mi dersiniz yoksa modern hayata girişle mi dersiniz,gözleme de artık dışarıda yenen,özlenen,köyden anneanne,babaanne gelse de bi yapsa diye yolu gözlenen lezzetlerden oldu...
Geleneksel Lezzet Gözleme
Diyelim ki;canınız gözleme çekti.Kim uğraşacak şimdi açmakla dediniz,gittiniz bir kafeye.Sipariş edeceğiniz gözlemenin el açması olup olmadığını anlamanız için,yapmanız gereken şey gayet basit.Cam kenarına yakın bir yerlerde orta yaş üstü bir hanımın,yer sofrasında oturup,elleri unlu büyük bir gayretle hamur açıp açmadığına göz ucu ile bi bakmak.Öyle ise afiyetle yiyin.Hatta bol bol yiyin.Çünkü bundan bir beş-on sene sonra o gözleme açan elleri de bulamayabilirsiniz.
Bir alternatif daha var tabi.Elinizin altındaki malzemeleri kullanarak kendi evinizde kendi gözlemenizi açmayı öğrenmek.Bu hem daha ucuz hem de daha kıymetli olacaktır emin olun!.Böylece bu lezzeti kuşaktan kuşağa aktarmış,torunlarınızı da gözlemeden mahrum bırakmamış olursunuz.
azıcık aşım ev yapımı gözleme (patatesli ve kaşar peynirli) tarifi
4 adet için
Malzemeler
- 1 su br. un
- Yarım çay br. süt
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 4 su br. un
- Arasına sürmek için;3 yemek kaşığı tereyağ,yarım çay br. sıvı yağ
- 3 adet orta boy patates
- Yarım su br. kaşar peyniri
- Pul biber,karabiber,kimyon
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay br süt
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
- Hamuru yoğurup en az 20 dk. dinlendirin
- Haşlanan patatesleri püre haline getirin
- Tereyağda patates püresini süt ile incelterek kavurun
- Tuz ve baharatları ekleyin.Ateşten alarak soğumaya bırakın.
- Hamuru 4 bezeye ayırın
- Tezgahı ve hamuru unlayarak oklava ile ince bir yufka açın
- Yufkayı alt ve üst iki ucundan ortaya kadar katlayın ve yağlayın
- Yufkanın ortasına patates püresinden ve kaşar peynirinden koyun
- Sol ucundan ve sağ ucundan katlayarak kare şeklinde bir gözleme elde edin
- Teflon tavada orta ısıda her iki yüzünü de pişirin
- Pişen gözlemeleri,katları yağladığınız yağdan arta kalan miktar ile yağlayın.
- Keserek ve sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder