7 Aralık 2016 Çarşamba

Falafel (Ortadoğu Mutfağının Eşşiz Lezzeti)

Falafel Tarifi



Falafel



Ortadoğu mutfağına olan ilgim,O toprakların Başkenti olarak gördüğüm Kudüs'e olan aşkımdandır belki.''Allah Ariş (Kudüs ve civarı) ile Fırat arasını mübarek(bereketli) kılmış ve özellikle Filistin'i Mukaddes kılmıştır''(Bu Hadisi Müslim,İman,282;Münavi,Et Teysir 1/248 de rivayet edilmiştir)
Kudüs'ün Kudsiyeti müslümanların ilk kıblesi olan Beytül Makdis'e (Mescid-il Aksa) ev sahipliği yapmasından şüphesiz...

how to make falafel?

Kudüs mutfağına ait bir yemek falafel



Hep gitmek istediğim,giden hemen herkesin Filistin'de ne yenir? sorusuna verdiği ilk cevabın falafel olması,bana hadi artık denemelisin bu lezzeti dedirtti.

Daha önce humus denemelerimde fazladan haşladığım ve kabuklarını soyduğum nohutları buzluğa kaldırmıştım.Bu sayede yemeğin ön hazırlık kısmını es geçmiş oldum.Vejetaryen ve Vegan mutfağı için de güzel bir alternatif olan Falafel için aslında bir nev-i nohut mücveri de diyebiliriz.Nasıl ki mücver yoğurtsuz olmaz ise falafel de yanında tahinli,yoğurt sosu ile birlikte yendiğinde daha anlamlı hale geliyor.
Ben falafeli yerken mutfağımın duvarındaki Kudüs resmini seyre daldım.Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Fetih aşkını ve azmini hayal ettim.Ah Kudüs..Peygamberler Şehri Kudüs..

Falafel recipe



azıcık aşım falafel tarifi


4-5 kişilik


Malzemeler

  • 1 su br. haşlanmış,kabukları soyulmuş nohut
  • 1 ad. orta boy soğan
  • 1/3 demet maydanoz
  • 2 dal taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Arzuya göre bir kaç dal kişniş
  • 1 yk. tahin
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • Tuz,kimyon,karabiber,pul biber
  • Kızartmak için ayçiçek yağı
Sos için
  • 1 tas yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tahin
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
Yapılışı
  • Soğan,maydanoz,yeşil soğan,kişniş ve sarımsağı doğrayıcıdan geçirin veya çok ince doğrayın.
  • Nohutları hafif pütürlü kalacak şekilde püre haline getirin.(Pürüzsüz bir püre ele yapışan bir hamur ve dağılan bir falafel olarak size geri dönebilir)
  • Nohut,tahin,soğan ve yeşillikleri harmanlayın.
  • Baharatları ekleyin.
  • Unu kontrollü olarak ekleyin.Hafifçe yoğurun.
  • Minik yuvarlak toplar yapın.
  • Buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirin.
  • Bol yağda,derin bir kapta kızartın.Dilerseniz susama bulayarak ta kızartabilirsiniz.
  • Sos için malzemeleri bir araya getirin.
  • Falafeli sıcak servis edin.
  • Afiyet,şifa olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...