Fırında Dizme Mantı
Mantının,Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirildiği kabul ediliyor.Kırgızların,Kazakların,Tatarların ve hatta Çinliler'in değişik isimlerle ve malzemelerle mantıyı yapıyor olması bu tezi doğruluyor.
Mantıyı Birde Fırında Pişirmeyi Deneyin
Zahmetli ve zaman alan bu lezzeti bu defa tepside,tereyağlı salçalı sosla birlikte pişirdim.Misafirlerime sıcak servis edeyim derken yoğurtlu fotoğrafını çekmeyi atlamışım.Sizler hayal gücünüzle fotoğrafı tamamlarken,izninizle tarife geçiyorum.
azıcık aşım fırında dizme mantı tarifi
5-6 kişilik
Malzemeler
Hamuru için
- 3-4 su br. un (hafif sert bir hamur olmalı,kontrollü eklenmesi tavsiye edilir)
- 1 yumurta
- 1 su br. na yakın su (undaki kıstas su için de geçerlidir)
- 1 tk. tuz
- 150 gr. kıyma
- 1 orta boy kuru soğan
- Tuz,karabiber,kimyon
Sos için
- 2 yk. tereyağ
- 1 yk. domates salçası
- 1 yk. biber salçası
- Tuz
- 1 çorba kasesi kadar su
Yapılışı
- Hamuru için; Tuz ile harmanladığınız una yumurtayı kırın
- Su yardımı ile hafif sert bir hamur yoğurun
- Yaklaşık 20 dk. dinlendirin
- İç harç için;soğanı doğrayıcıdan geçirin yada ince kıyın
- Tuz ve karabiber ekleyin iyice yoğurun
- Hamuru 2 bezeye bölün
- Un yardımı ile açın
- Önce enine şeritler kesin
- Kestiğiniz şeritlere 2 şer cm. aralıklarla kıymalı harçtan koyun
- Oluşan boşlukları alttan ve üstten elinizle birleştirin
- Birleştirdiğiniz noktadan bıçakla kesin.Böylece kayık şeklinde mantı tanecikleriniz oluyor
- Mantıları yağladığınız tepsiye dizin
- 200 derecelik fırında yaklaşık 13-14 dk. ön pişirme yapın
- Diğer yandan tereyağda salçayı kavurun tuz ve suyu ekleyin
- Yaptığınız sosu,fırında pişmekte olan mantıların üzerine dökün 10 dk. daha fırında tutun.
- Sosu çeken mantıları fırından çıkarın.Sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edin..Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder