Ziron
Bayburt'ta Ziron Gümüşhane'de Siron adıyla bilinen kurutulmuş yufkaların et-tavuk suyu ve yoğurtla ıslatıldığı,didiklenmiş et ve tavukların tereyağlı,salçalı sosla şahlandırıldığı yöresel bir lezzet.
Kuru Yufkanın Yoğurt ve Sos ile Buluştuğu Lezzet ''Ziron''
Doğduğu topraklarda kış hazırlığı olarak yazın imece usulü ile yapılan zironu,şehirde dört mevsim,pratik haliyle hazır yufka ile sıkça yapıyorum.İlk kez tadan hemen herkesten tam not alan bir tariftir bilginize...
azcık aşım tavuklu ziron tarifi
5-6 kişilik
Malzemeler
- 3 adet hazır yufka (elde açanlar için un-su tuz dan oluşan yumurtasız mantı hamurundan )
- 1 adet haşlanmış tavuk göğüs yada but
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1 kase dolusu yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı salça (domates-biber)
- Tuz,nane
Yapılışı
- 1 yufkayı ikiye katlayın,rulo şeklinde sarın.
- Sardığınız ruloları 1 parmak kalınlığında kesin ve fırın kabına dizin
- Fırında kıtır oluncaya kadar 190 derecede pişirin (Kurumuş halde uzun süre saklanabilir)
- Kurumuş zironları servis sırasında ılık tavuk suyu ile ıslatın
- Sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün
- Didiklenen tavuk etini yoğurtlanan zironun üzerine dizin
- Erittiğiniz tereyağında salçayı kavurun tuz ve nane ekleyin.Akışkan bir kıvam elde edin.
- Son olarak salçalı sosu zironun üzerine dökerek servis edin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder