Pide Kebabı
Atalarımızın nan-ı aziz (mübarek yiyecek) diye adlandırdıkları ekmeğin dinimiz ve kültürümüzdeki önemi büyük.Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyuruyor.''Ya Aişe Ekmek değerlidir.Ona karşı saygı göster.Zira ekmek,hangi toplumdan nefret etmişse(kaçırılmışsa) katiyyen bir daha onlara geri dönmemiştir.'' (İbn Mace.Et'ime,52)
Bayat Ekmekleri Değerlendiriyoruz
Ekmek olmadan sofraya oturmayan bir milletin,ekmeği israfta ilk sıralarda yer alması garip bir çelişki.Oysa ne çok yöntem var ekmeği değerlendirmek için.Örneğin bu tarifle atmak üzere olduğunuz
ekmekler,bir anda ana yemeğe dönüşüyor.Ben bugün Ramazanda ekmeğin yerini alan pideyi tercih ettim.Ekmek,pide ve lavaş kullanılabilen bu tarifte pideyi ıslatmak için yoğurt,üzerine ise sotelenmiş et,tavuk yada kavrulmuş kıyma kullanılabilir..
azıcık aşım pide kebabı tarifi
Malzemeler
- 1 adet pide
- 2 yemek kaşığı tereyağı,margarin yada 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 400 gr. kuşbaşı doğranmış et
- 1 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 diş sarımsak
- Tuz,Karabiber,kırmızı biber,kimyon
Yapılışı
- Eti düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar sıcak su koyarak,tuz eklemeden yaklaşık 45 dk. pişirin(süre kullandığnız tencereye göre değişebilir)
- Yemeklik doğradığınız soğanı 1 yk. tereyağı ve 1 yk. sıvağ ile birlikte kavurun.
- Soğan pembeleşince,yemeklik doğradığınız biberleri ekleyin kavurmaya devam edin.
- Salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Suyunu süzdüğünüz etleri ekleyin kavurmaya devam edin.
- Son olarak tuz ve baharatları ekleyin.
- Yemeğin zeminini oluşturacak pideleri küp küp doğrayın.
- Mümkünse yanmaz yüzeyli tavada 1 yk. tereyağı yada 2 yk. zeytinyağı ile kıtırlaşana dek kavurun.
- 2 diş sarımsağı ezerek bir fiske tuzla birlikte yoğurda katın.
- Porsiyonluk tabaklara yada genişce bir kaba önce pideleri dizin.
- Bu aşamada iki seçeneğiniz var.İsterseniz yoğurdu önce döküp,üzerine eti dökebilirsiniz.Yada önce etten koyup sonra yoğurdu dökebilirsiniz.(Ben sarımsaklı yoğurtla ıslanan pide tadını tercih ediyorum.Böylece etin üzeri örtülmemiş oluyor)
- Dilerseniz lezzeti katlamak için en üste kızdırılmış tereyağı dökebilirsiniz.Afiyet şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder