Fellah Köftesi
Bulgur hangi yemeğin içinde yer almış da lezzetli olmamış.Fellah köftesi yada bilinen diğer adıyla sarımsak köftesi bunlardan biri.
Köfteye ismini veren Fellahlar!!
Fellah;Adana ve Mersin yöresinde çiftçilikle uğraşan Araplara verilen isim.Zira fellah Arapça da (Özellikle mısır Arapçasında) ''çiftçi'' demek.
Çukurova'nın imarı sırasında Sultan Abdülaziz döneminde,Lazkiye Sancağından bu bölgenin bereketli topraklarına yerleştirilmişler..Emekleri ve yemekleri ile kültürümüzü zenginleştirmişler.
azıcık aşım fellah köftesi tarifi
4-5 kişilik
Malzemeler
- 1 su bardağı bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım çay bardağı un
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 büyük domates rendesi
- 1 tutam maydonoz
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- tuz,karabiber,kimyon
Yapılışı
- Bulguru tel süzgece alıp,üzerinden sıcak suyu dökün.Böylece bulgur hem yıkanmış hem ıslanmış oluyor.
- Bulguru bir kaba alın.İrmiği,unu,yumurtayı,tuz ve baharatları ekleyin.İyice yoğurun
- Misket büyüklüğünde yuvarladığınız hamur toplarının ortasına işaret parmağınızla bastırın ve düğme şeklini verin
- Haşlama suyuna 1 çay kaşığı limon tuzu koyun.
- Köfteleri suyun yüzüne çıkıncaya kadar pişirin ve süzün.
- Sosu için; Sıvıyağ ve salçayı kavurun,renndelenmiş domatesi ekleyin 2 dk. çevirdikten sonra altını kapatın
- Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine dökün
- Maydonozla süsleyin.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder