Yavan Çorba
Bir Ramazan gününe denk gelen ilk paylaşımım,bir başlangıç yemeği olsun derken yavan çorba da karar kıldım.
Kolay ve Enfes Bir Çorba
İsmine aldanmayın Atalarımız büyüklerimiz öyle uygun görmüşler.Nedeni içerisinde et,et suyu ve türevlerinin olmaması..Bizim evde yaz aylarında sık pişen çorbalardan biridir.İçerisinde sebze ve buğdayın olması besin değerini artırdığından çocuklarınız için de muhakkak pişirmenizi öneririm.
Rahmetli Babaannemin tarifi ve modernize edilmiş haliyle...
azıcık aşım yavan çorba tarifi
6-7 kişilik
Malzemeler
- Bir avuç yeşil fasulye (13-14 adet)
- Bir su br. haşlanmış aşurelik buğday
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı un (isteğe göre,sulu olduğunda)
- 1 yemek kaşığı tereyağ ve sıvıyağ
- Tuz,karabiber,pulbiber
- Yaklaşık 1.5 litre su
Yapılışı
- Fasulyeleri yıkadıktan sonra verev olacak şekilde birer parmak kalınlığında kesiyoruz ve az miktarda tuz koyduğumuz suda haşlıyoruz.Süzüyoruz
- Yemeklik doğradığımız soğanı,tereyağ ve sıvıyağ ile birlikte kavuruyoruz.
- Kavrulan soğanlara,salçayı ekledikten sonra kokusu çıkana dek kavurmaya devam ediyoruz.
- Suyu ekledikten sonra 15 dakika kadar kaynatıyoruz.
- Fasulyeyi isterseniz su kaynadıktan hemen sonra bu aşamada çiğ olarak ta koyabilirsiniz.
- Haşlanmış fasulye ve buğdayları ekliyoruz
- Ayrı bir kapta 2 yemek kaşığı unu su ile açıyoruz.Bu karışıma kaynayan çorbadan bir kepçe koyarak karıştırıyoruz(bu işleme temperleme yani ısıtma diyoruz)
- Karışımı kaynayan çorbaya yavaşça boşaltıyor,bir yandan da topaklanmaması için karıştırıyoruz.
- Tuzu ve baharatları katıp 5 dakika daha pişiriyor,altını kapatıyoruz..Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder