11 Ocak 2017 Çarşamba

Etli Pazı Sarması

Dolmalar Sarmalar


Etli Pazı Sarması



Pazı;Görünümü ıspanağa benzeyen,tadı ile bence ıspanağa fark atan tırtıl dostu bitki.Organik yaşamayı kendine düstur edinmiş sevgili teyzemin bu tırtıllar çok akıllı yahu! ağızlarının tadını biliyorlar diye seve seve bitiremediği pazı,benim mutfağımda da geniş yer kaplıyor.

Pazı Sarmasının Etlisi de Pek Güzel Olur!


Memleketimin meşhur ''Lor dolması'' na yaptığı hatırı sayılır katkı ile Pazı ya minnettar olsam da ben bugün onu etli iç harca sardım.Domates sosu ile pişirdim ve yoğurt eşliğinde servis ettim.

Malum,pazıyı sarmak için önce haşlamak gerekiyor.Lakin bu süre 1-2 dakikayı geçmemeli.Pazıyı sardıktan sonra tekrar pişireceğimiz için hassas bir bünyeye sahip olan pazıya oldukça nazik davranmak size lezzet açısından geri dönecektir.

Pazıyı üçgen şeklinde sarmak bana babaannemden miras kalan bir alışkanlık.Kanaatimce bu şekilde sarmak pazının mukavemetini artırıp,pişme esnasında dağılmasını önlüyor.Siz ister klasik ister muska-üçgen şeklinde sarın.Nihayetinde bu durum sadece tribünlere oynamak..Lezzeti yine aynı olacaktır.


azıcık aşım etli pazı sarması


4-5 kişilik

Malzemeler
  • 1 bağ pazı
  • 200 gram kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • İçi için yarım çay bardağı su
  • Tuz,karabiber,sumak,kekik,pul biber
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 su bardağı domates salçası
Yapılışı
  • Pazı yapraklarını yıkadıktan sonra genişçe bir tencerede her bir yaprağı 1-2 dk. kadar haşlayın
  • Haşlanmış pazı yapraklarını süzdürüp,soğutun
  • Soğanı küp küp doğrayın
  • Yıkanmış pirinç ve bulguru soğan,kıyma,salça ve baharatlarla karıştırın
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve yarım çay br. suyu ekleyin
  • Kıymalı harcı yoğurun
  • Haşlanan pazı yapraklarının saplarını çıkarın
  • Sapları tencerenin zeminine serin
  • Her bir pazıyı ortadaki lifli kısımdan ikiye bölün
  • Her pazı yaprağından,eğer çok küçük değilse iki adet sarma çıkacaktır
  • İç harçtan koyarak istediğiniz şekilde sarın
pazı

  • Sarmaları tencereye dizin
  • Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı eritin
  • Domates sosunu yağda çevirin.
  • Sumak ilave edin.
  • Yaptığınız sosu dolmanın üzerine dökün.
  • 1 çay bardağı suyu ekleyerek pişirin.
  • Arada kontrol ederek iç harcın iyice piştiğinden emin olun.
  • Gerekirse sıcak su ilavesi yapın.(bazı pirinç ve bulgur çeşitleri fazla su çekebilir)
  • Yoğurtla servis edilmesi tavsiye edilir.Afiyet,şifa olsun..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...