Hamsili Pilav
Balık yasağının bitimi;Sadece balıkçılar için değil,haberciler için de büyük gün!.Hemen her kanalda;kimi zaman balık halinden,kimi zamanda teknelerden yayın yapan muhabirler: ''Yasak bitti ağlar balıkla doldu'' sloganıyla balıkçılardan aldıkları tüyolarla bu yıl balık akını olacağını ve balık fiyatlarının düşük olacağını müjdelerler.
Üzerinden çok geçmez yağmurlar başlar,havalar soğur.Tam fakir,fukara omega ile tanışacak iken,bir de bakmışsınız fiyatlar el yakar olmuş.Kursaklardaki balığın yerini hevesimiz almış.Haberciler nerede yok!
Bir kaç günlük kar yağışı ile birlikte yine fiyatlar alıp başını gitmiş iken,hamsinin de vakti gelmişti.Tekrar yasak başlamadan,ne yapıp edip almalı,senede bir defa olsun hamsili pilav yapmalıydı.Öyle de oldu.Söz gelimi 13 lira ise kilosu 15 lik yapayım mı abi-abla ? diyen balıkçıdan hamsi alındı.
Hamsili Pilavı Nasıl Yaptım?
Kılçıkları,başı ve kuyruğu temizlendi,yıkandı,süzdürüldü.26 cm çapında 5 cm. derinliğinde ki cam fırın kabı yağlandı.Hamsiler 2 yemek kaşığı yağ,1 çay kaşığı tuz ve kara biberle harmanlandı.Mısır ununa bulanarak,sırt kısmı tepsi yabanına ve kenarına,pilav konulduktan sonra ise;yukarı bakacak ve birbirinin üzerine gelecek şekilde muntazaman dizildi.İşin bu kısmı,emeğinizin zayi olmaması,pirinç tanelerinin bulduğu boşluklardan dışarı çıkmaması için önemli.!Sonrasında fırında 200 derecede 30-35 dk. kadar pişirilip,servis edildi.Fazlalık 2 liralık hamsi ziyan edilmeyip en üst kısma dizilerek pişirildi ve ayrıntılı tarife geçildi.
azıcık aşım hamsili pilav tarifi
4-5 kişilik
Malzemeler
- 1.2 kilo hamsi (Hamsinin büyüklüğüne göre değişebilir.26*5 fırın kabına bu miktar yetti de arttı)
- 1 orta boy soğan
- 1 dolu su br. pirinç
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı yeni bahar (oran arttırılabilir.Ben koyu renk bir iç pilav olsun istemedim)
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- İsteğe göre bir kaç dal maydanoz,dereotu
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Mısır unu
Yapılışı
- Hamsilerin baş,kılçık ve kuyruklarını temizleyip,yıkayın ve süzdürün
- Önceden pirinci yıkayın.Tuzlu,sıcak suda 1 saat kadar bekletip yıkayın ve süzdürün
- Kuş üzümünü önceden suda bekletip,şişmesini sağlayın
- Dolmalık fıstıkları az yağda kavurun
- Soğanın incecik,küp küp doğrayın
- 1 yemek kaşığı tereyağ,1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ile birlikte kavurun
- Pirinçleri ekleyin.Şeffaflaşıncaya dek kavurun
- 1 su bardağından 1 parmak fazla sıcak suyu ekleyin.
- Baharatları,kuş üzümü ve dolmalık fıstıkları ekleyin karıştırın
- Pilav suyunu çekince arzuya göre kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyin
- Hamsileri 1 yemek kaşığı sıvı yağ,tuz ve kara biber ekleyip harmanlayın
- Fırın kabını yağlayın
- Mısır ununa buladığınız hamsileri sırt kısmı zemine ve kenarlara değecek ve taşacak şekilde bir de birbirlerinin üzerine gelecek şekilde muntazaman dizin.
- Dinlendirdiğiniz iç pilavı dizdiğiniz hamsilerin üzerine döşeyin
- Üzerini hamsiyle bu defa sırt kısmı size bakacak şekilde mısır ununa bulayıp,boşluk kalmayacak biçimde dizin
- 200 derecelik fırında 30-35 dk. üzeri kızarıncaya dek pişirin..Keserken dağılmaması için 5-7 dakika dinlendirip servis edin.Afiyet,şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder