14 Ocak 2017 Cumartesi

Pirinçli Köfte

köfte tarifleri


Pirinçli Köfte


Hepimiz bu köftenin gerçek adının bu olmadığını biliyoruz.Lakin,insan bedeni üzerinden yapılan her türlü teşhirciliğe karşı oluşum...Mutfaklarımıza sızmış,yemeklerimize bulaşmış nahoş zihniyete tepki babında,bu lezzetlere kod isimler bulmak meseleyi kendi çapımda çözmüş olmaktı bana göre.Ne yani ! Bu muhteşem lezzetlerden mahrum kalacağımı düşünmediniz herhalde...

Artan Malzemelerin Birleşmesi ile Ortaya Çıkan Yepyeni bir Lezzet Pirinç Köftesi


Yapılan usul değişiklikleri ile bir köfte nasıl aynı kategorideki diğer köftelerin arasından sıyrılır tadınca anlıyorsunuz.Rahmetli Dedemin;bir esnaf lokantasında yedikten sonra,eve gelip aynısını yapma ve anneme yaptırma çabası sonrasında tanışmıştım pirinçli köfte ile..

Muhtemelen,çıkış öyküsü eldeki artan malzemeleri değerlendirmeye dayanıyor.Bir önceki günden kalan pilav ve börek yapmak için kavrulmuş kıyma içinden arta kalan kısım...Göze az gelince de çiğ kıyma ilavesi..Bunları kaynaştırmak ve kızarırken dağılmasını önlemek için ise paneleme usulü kullanılmıştır herhalde diyerek yine kendi kafamda bir hikaye uyduruyorum.

Kimileri kıymayı sade kavururken, ben;kuru soğan,yeşil ve kırmızı biber de ekliyorum.İç soğuduktan sonra diğer malzemeleri ekleyerek iyice yoğuruyor,buzdolabında dinlendirdikten sonra paneleyerek kızartıyorum.Bu köftenin tek sevmediğim yanı:Tüm paneli kızartmalarda olduğu gibi yağı köpürtmesi ve yakması.Bu durum görüş mesafesini azaltırken,ağır bir koku da yayıyor.Sonrasında yoğun temizlik gerektirdiği doğru.Fakat nadiren de olsa bu duruma lezzet için katlanıyorum artık...


azıcık aşım pirinç köftesi tarifi



13-14 adet için

Malzemeler
  • 400 gram kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 çay bardağı su
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ (kıymayı kavurmak için)
  • Tuz,kimyon,kara biber,kırmızı pul biber,kekik
  • Kızartmak için sıvı yağ
Pane için
  • 2 adet yumurta
  • 1 bardak un
  • 1 bardak galeta unu
Yapılışı
  • Kıymanın yarısını,az yağda iyice ezerek kavurun
  • Rengi değiştiğinde,küp doğranmış soğan ve biberleri ekleyin
  • Tuz ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam edin
  • Kavrulmuş kıyma içini soğuması için bir kenara alın
  • Pirinci suda,pilavdan daha yumuşak olacak şekilde haşlayın
  • Haşlanmış pirinci soğuması için bir kenara alın
  • Kalan çiğ kıyma,kavrulmuş kıymalı harç ve pirince 1 yumurta ve baharatları ekleyin
  • İyice yoğurun.Şekillendirerek buzdolabında en az 1 saat dinlendirin
  • Pane için:2 adet yumurtaya tuz ve karabiber ekleyerek çırpın
  • Köfteleri önce una,sonra yumurtaya ardından galeta ununa bulayarak kızartın.Afiyet,şifa olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...