14 Ocak 2017 Cumartesi

Etli Beyaz Lahana Sarması

lahana dolması


Etli Beyaz Lahana Sarması



Şu beyaz lahana ne bereketli bir sebze! Orta boy bir beyaz lahana alıyor,bir tencere sarma sarıyorum,artandan kapuska yapıyorum.Yine bitmiyor kalanı da salata yaparak değerlendiriyorum.
Bu kışın en ucuz sebzesi diyebilirim beyaz lahana için.Bir lahanadan üç tarif çıktığını hesap edersek sahiden de öyle.Üstelik beyaz lahana yiyerek,sadece kesemizi değil sağlığımızı da korumuş oluyoruz.Saçtan,cilde,mideden,bağırsaklara vücudumuzda uğramadığı organ,fayda etmediği hücre neredeyse yok.Bize sunulan bu nimete şükretmeyi ve sonuna kadar faydalanmayı kendime görev addederim..

İlk Kez Beyaz Lahana Sarması Yapacaksanız


İlk kez lahana sarması yapacaksınız.Fakat seçeceğiniz lahananın sarmaya uygun olup olmadığını bilmiyorsunuz
  • Gözünüze kestirdiğiniz lahanayı iki elinizle tutun.
  • Parmaklarınızla üzerine bastırın
  • İçe doğru çöküyor,size içinin boş olduğu hissini veriyorsa sarmalık lahanadır.
  • Az damarlı olması dikkat edeceğiniz diğer bir husus.Haşladığınızda damarlar yumuşayacaktır fakat ilk kez saracaksanız sizi sıkıntıya düşürebilir
  • Hepsini denedim,anlayamadım derseniz de görevliden sizin için seçmesini isteyin.Zaten sizin uzun uzun tezgahı meşgul ettiğinizi görünce;Kapuskalık mı-sarmalık mı ? diye sormadan edemez
Lahanayı haşlamak için farklı teknikler uygulanıyor.Ortadan ikiye bölerek,dörde bölerek vs.Ben en dış yapraktan başlayarak,ortadaki sarılamayacak küçük yapraklı kısma gelinceye kadar,tek tek bıçakla çıkartarak haşlıyor,her yaprağı sarmadan önce eğer damarlı ise elimde sıkarak yumuşatıyor,saracak boyuta getiriyor,içini koyduktan sonra sarıyorum.Domates ve biber salçalı sosla birlikte pişirerek servis ediyorum.



azıcık aşım etli beyaz lahana sarması tarifi


Orta boy bir tencere için;

Malzemeler
  • 250 gram kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 adet irice soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Bir kaç dal maydanoz
  • Tuz,kara biber,pul biber,kimyon,kekik,sumak
  • 1 ad. orta boy lahana
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • Yarım su bardağı domates sosu
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
  • Beyaz lahana yapraklarını,bıçak yardımı ile tek tek keserek bütün halde haşlayın,süzdürün
  • Soğanı ince ince,küp küp doğrayın
  • Kıyma,soğan,1 yk. domates salçası,1 yk. biber salçası,yıkanmış pirinç,bulgur ve baharatları ve 1 yk. sıvı yağı yoğurun.
  • Yoğurduğunuz iç harca yarım çay bardağı su ekleyin.(Bu iç harcın yumuşak kalmasını sağlayacaktır)
  • Soğuyan lahananın kalın damarlarını bıçak yardımı ile çıkartın.
  • Bu kısımları tencerenin zeminine dizin
  • Lahanaları saracak boyutta bıçak yada el ile küçültün
  • İç harcı koyarak sarın
stuffed cabbage recipe


  • Lahana sarmalarını bir tencereye dizin.
  • Farklı bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvı yağda domates sosu ve salçayı kavurun
  • Sumak,tuz ve pul biber ekleyin
  • Bu sosu lahana sarmasının üzerine dökün
  • Nar ekşisi ve sıcak suyu da ekleyerek,üzerine bir tabak kapatın
  • Lahanalar iyice yumuşayıncaya dek pişirin.Afiyet,şifa olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...