17 Ocak 2017 Salı

Sucuklu Kuru Fasulye

Kuru fasulye tarifi


Sucuklu Kuru Fasulye 


Eskiden kuru fasulye,dar gelirli ailelerin başlıca gıda kaynağı idi.Yeşil çam filmlerinden hatırlarsınız ''yine mi kuru fasulye!!'' repliklerini...


Geleneksel Lezzet Kuru Fasulye


Günümüzde nasıl olduysa oldu,kuru fasulyenin kilosu çift haneli rakamlarla telaffuz edilir oldu.Kuru fasülyeyi de alışveriş listesinden çıkaran gariban halk,başka arayışlara yöneldi.

Kuru fasülyenin evrimi,zengin sofralara taşınmasıyla tamamlanmadı.Şehrin en güzel manzaralı restoranlarında kuru fasulyeli menüler,dünya paralara satılır oldu.Kimilerine göre lezzeti tartışılmaz,kimilerine göre ise başa giden para idi kuru fasulye...Bana göre ise;krizi fırsata çeviren,yüz yılın en girişimci bakliyatıdır kuru fasulye!!Ödülünü onu en iyi şekilde pişirerek vermek,boynumun borcu...

Dermasonu,ispiri...Etlisi,sucuklusu,pastırmalısı...Güveçte pişeni,düdüklüde pişeni..Türk halkının milli yemeği kuru fasulyeyi aşama aşama bir de benden dinlemek isterseniz buyurun!...


Lezzetli Kuru Fasulye Pişirmek İçin İpuçları



İyi bir kuru fasulye pişirmek için iyi malzeme gerekli cümlesini sıkça duymuşsunuzdur.Sizi sıkmamak için tekrarlamıyorum ama öyle.Genelde kuru fasulye pişirilirken,ispir şeker fasulyesi tercih edilir.Nedeni çabuk pişmesi ve pişerken kabuklarını bırakmamasıdır.Lakin fasulyenin cinsi kabuk sorunu için salt çözüm değil.Kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatların kabukları atmasın istiyorsanız,bir gece önceden ıslatırken suyuna 1 çay kaşığı tuz atmalısınız.Tuzun,bakliyatın pişme süresini uzattığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.Tuzu içine iyice işleyen bakliyat daha lezzetli olacak ve bütün kalacaktır.

Kuru fasulye ve diğer bakliyatları pişirirken duyulan bir diğer endişe ise onların gazlı bir yiyecek olması.Bunun birden fazla çözümü var.Bir gün önceden ıslattığınız kuru fasulye ve diğer bakliyatlara 1 çay kaşığı karbonat atar,haşlanırken üzerinde biriken köpük ve tortuyu alırsanız ve pişirirken içine biraz kimyon katarsanız bu sorunu da bertaraf etmiş olursunuz.

Kuru Fasulyeyi pişirirken kullanacağınız yağ,ağırlıklı olarak,tereyağ hatta iç yağı da olursa tadından yenmez.Bakliyat pişirirken kullanılan tencere onun lezzetini etkiliyor diyebilirim.Düdüklü tencerenizden emin iseniz,lezzetini içinde hapsetmesi ile efsane bir kuru fasulye pişirebilirsiniz.Toprak,döküm ve bakır kaplar keza her tencere yemeğinde olduğu gibi,kuru fasulyede de muhteşem sonuç veriyor.

Bir gün önceden usulüne uygun;sıcak tuzlu ve hatta karbonatlı su ile ıslattığınız fasulyeyi süzdünüz.Şimdi aynı sıcaklıktaki su ile dişe dokunur olacak şekilde haşlayın.Haşlarken üzerinde biriken köpükleri almayı unutmayın!Diğer tarafta erittiğiniz tereyağına bir miktar sıvı yağ ekleyin.İster bütün isterseniz küp şeklinde doğradığınız soğanı kavurun.Ben bakliyatlarda bütün soğan tercih ediyorum.Böylece tabakta daha estetik görünüyor.Bu tarifte sucuk kullandığım için yeşil-kırmızı bibere ihtiyaç duymadım.Eklemek sizin takdirinize kalmış.Sucukları ince ince doğrayın kavurmaya devam edin.Salçayı ekleyip kavurduğunuz meyaneye,fasulyeyi haşladığınız suyu ekleyin.Gerekirse sıcak su ilavesi yapın.20-25 dakika bu şekilde pişirin.Ardından fasulyeleri ekleyin tuz ve baharatları ekleyip,göz hapsinde tutarak,özdeşleşene dek fasulyeleri pişirin.Dinlendirerek servis edin.Ben taze pişmişini severim diyenleriniz vardır ama ertesi gün fasulyesinin lezzeti başkadır tadanlar bilir...


azıcık aşım sucuklu kuru fasulye tarifi

6 kişilik

Malzemeler
  • Yarım kg. kuru fasulye
  • Yarım kangal sucuk
  • 1 ad. orta boy kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Kimyon,kırmızı pul biber,kara biber
  • Yeteri kadar sıcak su
Yapılışı
  • Kuru fasulyeyi bir gece önceden üzerini örtecek kadar sıcak su,1 çay kaşığı tuz ve karbonat ekleyerek ıslatın
  • Ertesi gün suyunu süzün.Tekrar su ilave ederek dişe dokunur şekilde haşlayın.Üzerinde biriken tortuyu alın
  • Tencerede erittiğiniz tereyağ ve sıvı yağ karışımında,soğan ve sucukları kavurun
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkıncaya dek kavurun
  • 1 litre sıcak su ekleyip meyaneyi 20-25 dakika pişirin
  • Fasulyeleri ekleyin.Tuz ve baharatları ekleyin
  • Su ilavesi gerekiyorsa sıcak su ekleyin.
  • Meyane ve fasulyeler özdeşleşene dek pişirin.
  • Dinlendirerek servis edin.Afiyet,şifa olsun





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...