Perde Pilavı
Eskiden;Kayın valide eve yeni gelen gelinine,perde pilavı yapar,ilk günden çok konuşup,yüz göz olmak yerine,söylemek istediklerini,nasihat ve temennilerini sembolikte olsa bu yemek üzerinden dile getirirmiş.
Perde Pilavı ve Hikayesi
Peki perde pilavı ile anlatılmak istenen nedir? Bu durumda yemeğin bütününü ve malzemeye tek tek bakarak değerlendirme yapmak en doğrusu olacaktır.
Pilavın üzerini örten yufka:Haneyi,evi,yuvayı temsil eder.İçindeki tavuk eti ki eskiden horoz etiyle yapılırmış erkeği eşi,bademler:erkek çocuğu,fıstıklar ise kız çocuğu temsil edermiş.İçinde kullanılan baharatlar ise:Acı tatlı günleri.Bu durumda kayın validenin mesajı gayet net anlaşılıyor sanırım.Evlatların ve eşin ile geçireceğin acı,tatlı günlerin olacaktır.Sen bunları perdele,sakla ki,huzurun,mutluluğun daim olsun,hanen yuvan dağılmasın...Kinayeli bir o kadar zarif ama leziz bir mesaj...
Perde pilavının vatanı Orta Asya.Neredeyse tüm pirinçli pilavlarda olduğu gibi.Ülkemizde Siirt le birlikte anılan Perde Pilavı derin,bakır bir kapta pişiriliyor.Ben 25 cm. çapında,7 cm. derinliğindeki kelepçeli kalıpta ve fırında pişirdim.
Daha önceki postlarım da milföy ile yapılan porsiyonluk kolay perde pilavı yapımını anlatmıştım.Bu kez el yapımı yufka ile yapımı anlatacağım.Her ikisinin hamuru da gevrek ve hafif oluyor.Tabi el yapımı yufka daha tok tutuyor.Malzemeler açısından bir farklılık zaten yok.Bu durumda tercih ve takdir sizin..
azıcık aşım perde pilavı tarifi
8 kişilik
Malzemeler
Pilav İçin;
- 2 klasik su bardağı pirinç
- 1 adet tavuk göğsü yada 2 adet tavuk but
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı badem
- Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 1silme tatlı kaşığı yeni bahar
- 1 çay kaşığı kara biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 bardağı tavuk suyu
- 1 su bardağı sıcak su
Hamur için;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay bardağı su yada yoğurt suyu
Yapılışı
- Tavuk göğüs yada butları haşlayıp,didikleyin
- Bademleri 1 su bardağı suda bir kaç dakika haşlayıp,soğuduktan sonra kabuklarını soyun
- Kuş üzümlerini,suda yarım saat bekletip süzün.
- Hamurun malzemelerini bir araya getirerek yoğurun.Yarım saat kadar dinlendirin
- Badem ve fıstıkları az yağda kavurup bir kenara alın
- 2 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı sıvı yağda,tuzlu suda beklettiğiniz ve süzdürdüğünüz pirinci,1 çay kaşığı tuz ile birlikte kavurun.
- Tavuk suyu ve suyu ilave edin
- Tavukları ve baharatları ekleyin
- Pilavı suyunu çekene kadar pişirin.
- Kapak ile tencere arasına temiz bir bez yada kağıt havlu koyarak pilavı dinlendirin.
- Tezgaha un serperek hamuru,kalıbınızdan geniş olacak şekilde açın.
- Çok ince açarsanız;iç malzemenin ağırlığıyla birlikte yırtılabilir.Kalın bırakmak ise yerken hoş olmayabilir.Bu durumda el ayarınıza dikkat etmelisiniz.
- Zeminini ve kenarlarını tereyağ ile yağladığınız kalıba kabuğu soyulmuş bademlerden dizin.
- Hamuru merdane yardımı ile kenarları dışa doğru taşacak şekilde yerleştirin.
- Soğuyan pilavı hamurun üzerine ekleyin.Ezmeden hafifçe pilavı düzeltin.
- Kenar kısımları ortada buluşturun.Kalın olacağını düşündüğünüz kısımları bıçakla keserek alın.
- 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin
- Dinlendikten sonra,ters çevirerek servis edin.Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder