4 Mayıs 2017 Perşembe

Fransız Tostu (Pain Perdu-French Toast)

                                          french toast

Fransız Tostu



Bakmayın adının Fransız Tostu olduğuna,biz dahil hemen her milletin Fransız kalmadığı,kendinden bir şeyler kattığı,bizimdir deyip,sahiplendiği sayısız varyasyonlarının yapılabileceği bir atıştırmalık ve kahvaltılık yiyecek aslında...


Fransız Tostu,Pain Perdu yada French Toast


Fransız tostu deyince kafa karıştıran,ama yumurtalı ekmek deyince anlamını bulan bu yiyecek,Dünya milletlerini adeta birbirine düşürmüş,asıl bizimkisi gerçek polemiklerine neden olmuştur.(Yemeğe haber değeri katmak adına bu kısmı biraz abartmış ta olabilirim)

                                        pain perdu

Nitekim,hemen hepsi süte ve yumurtaya bulanarak kızartılmış olsa da,Türkçe karşılığı Bombay tostu,Alman tostu,İspanyol tostu gibi isimler almıştır.

Bilinen en yaygın adı ile Fransız tostu:Milattan önce yazılmış,bilinen en eski yemek kitabı apicius'a göre;süte batırılarak ve kızartılarak yenen tatlı bir yiyecek olarak geçiyor.


  • Almanlar;14.yüzyılda Arme Ritter(poor knigts) adıyla,süte ve yumurtaya bulanmış ekmekleri kızartmış ve toz şekerle birlikte sunmuşlar,
  • Fransızlar;Pain Perdu adıyla ekmekleri,süt ve yumurtaya buladıktan sonra tere yağda kızartıp,krema,meyve,şeker ve tarçınla sunmuşlar,
  • Hong-Konglular;süt ve yumurtaya buladıktan sonra yağda kızartıp,tereyağ ve balla servis etmişler,
  • İspanyollar ise;Kutsal günlerde;Süt ve yumurtaya buladıkları ekmekleri zeytin yağda kızarttıktan sonra tarçın ile birlikte servis etmişler,Fransız tostunu.
toast recipe

Eee,bizde Türk isek,diğerlerinden geri kalmaz,kendi usulümüzle yaparız,fransız tostunu.

azıcık aşım Fransız tostu tarifi


3 porsiyon için

Malzemeler
  • 6 dilim tost ekmeği (Bayat ekmek ile de yapılabilir)
  • Dilimlenmiş sucuk (Miktarı,arzuya göre değişebilir)
  • Dilimlenmiş kaşar peyniri(Miktarı arzuya göre değişebilir)
  • 1 çay bardağına yakın süt
  • 1 adet büyük boy yumurta
  • 1 yemek kaşığı labne yada krem peynir (Malzemeyi bir arada tutmak ve lezzetlendirmek için)
  • Arzuya göre ketçap,mayonez
  • 1 çimdik tuz,karabiber
  • Kızartmak için 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
  • Her dilime labne yada krem peyniri sürün.İsteğe göre ketçap ve mayonez de sürün
  • Arasına kaşar peyniri  ve sucukları yerleştirin
  • Bir dilimi velev şekilde ikiye bölün.
  • Süt,yumurta,tuz ve karabiberi çırpın.
  • Üçgen tost dilimlerini bu karışıma batırın
  • Tavada erittiğiniz tere yağda,önlü arkalı kızartın.
  • Türk usulü Fransız tostunu çay veya portakal suyu ile birlikte tüketin.Afiyet,şifa olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...