27 Nisan 2017 Perşembe

Hünkar Beğendi

                                                 Sultan Delights


Hünkar Beğendi




Allah Sultan Abdülaziz Han'dan razı olsun...Eğer aşçıları beğendirme gayreti ile bu yemeği ona sunmamış olsalardı;bu lezzetten mahrum kalacaktık...

Hünkar Beğendinin Tarihçesi


Beylerbeyi sarayının mutfağında,hummalı bir çalışma vardır.Zira Saraya gelen misafir ağır...III.Napolyon'un eşi iade-i ziyaret için gelmişler ve yanlarında aşçısını da getirmişler...

Sultan liked it


Bazıları mutfağına yabancının girmesinden hoşlanmaz.Hele bu bir saray mutfağı ise fazlası ile özen gerektirir.Bu minvalde,tedbiri elden bırakmayan aşçıbaşının gözü,misafir aşçının üzerindedir elbet.Misafir aşçının beşamel sos yaptığını gören yeniliğe ve değişime açık saray aşçısı,hünerini konuşturur,onu et ile birleştirir ve birlikte sunar.Hünkar ortaya çıkan işten memnun kalınca,''Hünkar Beğendi'' ismi ile anılır ve bu lezzet günümüze kadar ulaşır.

Hünkar Beğendi lezzeti ile her kalbi fethediyor!


Patlıcan yemeyen eşin ve çocuğun bile sevdiği,patlıcan lezzetinden öte bir tada sahip olan hünkar beğendiyi yaparken ve sunarken aklım o denli lezzetine takılı kalıyor ki;her seferinde,porsiyon haddini aşıp,tabağı görünmeyecek,taşacak vaziyette dolduruyorum.Tıpkı geçmişte Tavuklu Hünkar Beğendi yayınında olduğu gibi..Merak edenler tavuklu hünkar beğendi için,bu linki tıklayabilirler


Hünkar Beğendi


Halen yapmamış,cesaret edememiş,yada tekrar bu lezzete ortak olmak isteyenler varsa buyursun,hiçte zor olmayan Hünkar Beğendiyi yapsın ve gönlünün hünkarının beğenisine sunsun...


azıcık aşım hünkar beğendi tarifi


4 kişilik

Malzemeler
  • 4 adet kemer patlıcan 
Beşamel sos için
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Muskat rendesi,tuz karabiber
  • 1 su bardağı kaşar peyniri
Eti için
  • 500 gr. dana yada kuzu kuşbaşı et
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz,karabiber,kekik,kimyon
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet defne yaprağı
Yapılışı
  • Eti düdüklü tencerede,yağ eklemeden mühürleyin.Üzerine 1-1.2 litre sıcak su ekleyerek 45-50 dakika haşlayın.
  • Soğanı küp küp doğrayıp sıvı yağda soteleyin.
  • Salçaları ekleyip,kokusu çıkıncaya dek kavurun.
  • Ete,tuz ve baharatları ekleyin,10-15 dakika pişirin.
  • Patlıcanları közleyin,soyun ve kıyın.
  • Beşamel sos için;eriyen tereyağ ile unu kavurun.
  • Soğuk sütü,tuzu,karabiberi ve muskatı ekleyin,muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin.
  • Közlenmiş,kıyılmış patlıcanları ve kaşar peynirini,beşamel sosa ekleyin,karıştırın,beğendi haline getirin.
  • Tabağa önce beğendiyi,üzerine eti ekleyin.
  • Hünkar beğendiyi sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...