26 Nisan 2017 Çarşamba

Çilekli Şarlot Pasta (Charlotte Cake)

                                           

Çilekli Şarlot Pasta (Charlotte Cake)


 Cambridge İngilizce sözlükte Charlotte için:Konteyner biçiminde dizilmiş kek,ekmek,bisküvi ile birlikte sunulan bir çeşit kremalı,meyve püreli tatlı açıklamasını görüyoruz.Konteyner kelimesi bize şekil hakkında ipucu verirken,aynı zamanda içinin dolu olabileceğini de anlatıyor.Peki neden bu pastaya Charlotte denmiş,hiç düşündünüz mü?

çilekli pasta nasıl yapılır?

Ah Charlotte!!


Charlotte,Fransızca bir kelime ve Charles isminin bayan versiyonu.Tıpkı Türkçedeki Şükrü-Şükriye,Ali-Aliye gibi..Kelime anlamı ise özgür erkek,erkekçe,erkek gibi..Peki bir bayana neden erkek gibi denir?..Bu sorunun cevabı sanırım tarihte gizli.Başında bulunduğu topluluğu yönetirken belkide bir kraldan eksik kalmasın endişesi ile yetiştirilmiş,Charlotte adını taşıyan birden fazla kraliçe var.

kek tarifleri


Hatta bunlardan birinin;İngiltere Kralı George III. ün eşi,Kraliçe Charlotte'un adı Amerika eyaletlerinden Kuzey Carolinanın başkentine verilmiş.Kim bilir belki de kraliçenin çok sevdiği bir tatlının adıdır,Charlotte pasta.

pasta tarifleri

Belki de 1774 te Goethe'nin ''Genç Wertherin Acıları'' adı ile çıkardığı ve intiharlara neden olduğu gerekçesi ile bazı ülkelerde yasaklanan kitabında:Werther'in aşık olduğu Charlotte isimli kadına yapılan bir atıftır,melankolik bir pastacı tarafından..

Siz düşüne durun ben pastanın tarifine geçeyim...


azıcık aşım çilekli şarlot pasta (charlotte cake) tarifi



Kek için;

  • 3 yumurta
  • Yarım su br. süt
  • Yarım su br. sıvı yağ
  • 1 su br. toz şeker
  • 1 su br. un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için;
  •  1 lt. süt
  • 4 yk. un
  • 3 yk. mısır nişastası (sütlü tatlılarda daha iyi sonuç veriyor)
  • 1 su br. toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket krema (200 ml)
  • vanilya
Çilek sosu için;
  • 300 gr. çilek
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
şarlot pasta kek tarifi

çilekli şarlot pasta yapılışı

  • Yumurtanın sarısı ve şekeri çırpın
  • Yumurtanın beyazını bir fiske tuz ile birlikte çırpın
  • Sıvı malzemeleri çırpılmış yumurta sarılarına ekleyin ve karıştırın
  • Elenmiş unu ve kuru malzemeleri ekleyip,spatula ile birlikte karıştırın.
  • Son olarak yumurta beyazı karışımını ekleyip,spatula ile karıştırın
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kek hamurunu yayın.
  • Tepsiyi 1-2 kez tezgaha vurup hamurun düzleşmesini sağlayın
  • 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin.Kürdanla kontrol ederek pişip,pişmediğini anlayabilirsiniz.Çok fırında kalırsa sararken kırılma yapabilir,bu nedenle piştiği anda fırından çıkarın.
  • İlk sıcaklığı çıkan keki uzun kısımdan başlayarak fırın kağıdı ile birlikte rulo haline getirin.1-2 saat dinlendirin
  • Bu arada krema hariç,diğer malzemeleri ocakta muhallebi kıvamında pişirin.
  • Pişen muhallebiye kremayı ekleyerek çırpın
  • Sardığınız keki açın.Ilınan muhallebinin üçte birini keke yayın.Kenarlardan taşmamasına dikkat edin.
  • Keki tekrar rulo şeklinde sarın ve buzdolabında bir kaç saat dinlendirin.
  • Çilekleri şeker ile birlikte mikserden geçirerek sos haline getirin.
  • Rulo keki 1 cm. kalınlığında kesin
  • Yuvarlak bir kalıbın içini streç film ile kaplayın.
  • Kalıbın tabanını ve kenarlarını kek dilimleri ile kaplayın.
  • Ortasına artan muhallebiyi dökün.
  • En üst kısma kek dilimleri yerleştirin ve streç filmi kapatın.
  • Bu şekilde buzdolabında bir kaç saat dinlendirin.
  • Şarlot Pastayı (Charlotte Cake)üzerine çilek sosu dökerek servis edin.Afiyet,şifa olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...