Ev Yapımı Hamburger
Şimdi buradan,hamburgerin bir Türk icadı olduğunu söylesem,aaa bu Türkler'de çok oluyor artık! diyen birileri muhakkak çıkacaktır.
Hamburgerin Tarihçesi
''Hamburgerin tarihi'' adı altında yapılan çalışmalardan öğreniyor ve inadına söylüyoruz ki;Hamburgeri ilk Türkler bulmuş lakin pazarlama stratejisini başarılı yürütemedikleri için ellere kaptırmışlar..
Orta Asya'da yaşayan Tatar Türkleri,uzun seferlere çıkarken eğerlerinin altına koydukları çiğ etlerin,atın hareketi ve sıcaklığı sonrasında piştiğini ve bu hali ile etin daha kolay çiğnenebildiğini keşfettiler.Zaman içerisinde ona tuz,biber ve soğan eklediler ve bu günkü bilinen adı ile Tatar Bifteği ortaya çıktı.
19.yüzyılın ortalarında Orta Asya'ya giden Hamburglu bir tüccar,tatar bifteğini gördü ve onu Almanya'ya götürerek Hamburg bifteği olarak sundu.Sonra bir aşçı onu kızartarak servise sundu ve adına Hamburga ait anlamına gelen Hamburger adını verdi.
Peki biz hamburgeri neden bir Amerikan yiyeceği zannediyoruz sorusuna gelince..Amerikalı fizikçi James Henry Salisbury aynı zamanda beslenme alışkanlıkları üzerinde araştırmalar yapıyordu.Ona göre sağlıklı olmanın yolu;günde üç kez soğan ve baharatlarla tatlandırılmış,haşlanmış yada derin yağda kızartılmış biftek yemekten geçiyordu.İddiaya göre o biftek Hamburg'da yediği özünde Tatar bifteği olan hamburger idi ve Amerika'da da rağbet gördü.1. Dünya savaşı sonrasında,Amerika'da İngilizcedeki Alman kökenli kelimeleri ayıklama çalışmaları esnasında adı Salisburry bifteği olarak değiştirilse de halk hamburger demeye devam etti.
Gel zaman git zaman,hamburger sosa bulandı,ekmek arasına kondu.Yayıldığı dönemde sağlıklı yiyecek olarak bilinen hamburger,yıllar sonra Tatar Türklerinin ahı mı tuttu bilinmez,obeziteye sebep olan yiyecek listelerinde ilk sırada yer aldı.
Nasıl yapsak ta bu yiyeceği en az zarar,en çok fayda ile tüketsek sorusu ise;ev yapımı hamburger başlığı altında verilen tarifte yanıt buldu..
azıcık aşım ev yapımı hamburger tarifi
5 kişilik
Malzemeler
Ekmeği için;
- 1 paket instant maya (10 gr)
- 1 su br. ılık süt
- Yarım su br. ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvı yağ
- 1 yumurta (akı hamura sarısı üzerine sürülecek)
- Yeteri kadar un
- Üzeri için susam
Köftesi için;
- 400 gr. dana kıyma
- 1 orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay br. galeta unu
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber,kimyon,kekik,kişniş
- İsteğe göre köfteyi bulamak için mısır unu veya galeta unu
- Dilimlenmiş domates,dilimlenmiş kornişon turşu,kıvırcık,biraz tuz ve şekerle karamelize edilmiş soğan ve cheddar peyniri
- Ekmeğe sürmek için 1 yemek kaşığı,ketçap,mayonez,1 tatlı kaşığı hardal
Yapılışı
- Şeker ve mayayı ılık süt ve su yardımı ile eritin
- Yağ,yumurta,tuz ve unu ekleyerek iyice yoğurup en az 1 saat mayalanmaya bırakın
- Mayalanan ekmekten portakal büyülüğünde parçalar kopararak,yuvarlayıp tepsiye dizin
- Üzerine yumurta sürerek ve susam serperek 200 derecede üstü kızarana dek pişirin.
- Köfte malzemelerini yoğurarak,buzdolabında 1 saat dinlendirin
- Streç film üzerinde,aşağı yukarı ekmek genişliğinde köfteler yapın.Streç film yardımı ile dağılmadan köfteleri tepsiye alın.
- Üzerine yağ sürerek kızarıncaya dek fırında pişirin.
- Ekmekleri ortadan ikiye bölün.
- Ekmeklerin iç yüzeylerine mayonez,ketçap,hardal sürün
- Kıvırcık,domates,karamelize soğan ve cheddar peyniri yerleştirin
- Kızaran köftelerden yerleştirin
- Fırında kızarttığınız dilim patatesler ile servis edin.Afiyet,şeker olsun...
Ev yapımı Tavuk burger tarifi için tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder