23 Nisan 2017 Pazar

Kandil Simidi


kandil simidi tarifi

Kandil Simidi



Yaradana yakarış ve Tövbe için kandil gecelerini vesile olarak gören Müslümanların,bu gecelere kandil ismini vermesi bir geleneğe,bu gelenek ise Osmanlı Dönemine dayanıyor.İlk kez II. Selim döneminde camilerin minarelerine  kandiller yakılarak ilan edildiği için,halk bu geceleri kandil olarak adlandırmış..

Kandil Kutlamaları


Kuran ve Sünnette açıkça bir yönlendirme bulunmamasına rağmen;Hicretten 300 yıl sonra ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde Mevlid,400 yıl sonra Kudüs'te Miraç,Regaib ve Berat geceleri kutlanmaya başlanmış ve camilerde topluca ibadet edilerek bu geceler ihya edilmiş.

Kandil simidinin çıkış öyküsü


Manevi hislerin zirveye çıktığı,Kandil geceleri ile özdeş bir diğer gelenek ise;kandil simidi.14.yy.dan bu yana Kandil gecelerinde,halka dağıtılan kandil simidi,bu gün de devam ettirilen bir gelenek.Simidin bir saray yiyeceği olduğunu,saraylarda simitçi ustalarının olduğunu,yeniçerilerin sekban sınıfının bir kolu olan sekban fırınlarında yeni işe başlayanlara simitçi dendiğini,köklü ve zengin ailelerin,kandil geceleri vesilesi ile kendi elleri ile pişirdikleri simitleri,kokusunun ulaştığı herkese dağıtabilme gayreti içinde olduklarını söylersek,simidin ne denli değerli olduğuna ve neden yiyecek olarak simit dağıtıldığına dair bir ipucu elde etmiş oluruz.

simitin tarihi

Bende bu bilgiler ışığında,bir geleneği yaşatmak adına kandil simidini yapıp,sizlerin beğenisine sunuyorum.Kandiliniz mübarek,hayırlarınız kabul olsun..

azıcık aşım kandil simidi tarifi

Malzemeler

  • 200 gr. tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı kaşığı mahlep
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı un (azaltılıp,çoğaltılabilir)
Üzeri için;
  • 1 yumurta akı
  • Susam,çörek otu
Yapılışı
  • Hamur için gerekli malzemeleri yoğurun
  • Hamurdan kopardığınız parçaları tezgahta yuvarlayarak ince uzun fitiller haline getirin.
  • İki ucunu birleştirip simit haline getirin.
  • Yumurta akına ve susama,çörek otuna buladığınız simitleri 180 derecede fırında kızartın.Afiyet,şifa olsun..







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...