16 Mayıs 2017 Salı

Zeytinyağlı Taze Fasulye

ayşe kadın fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye



Bir fasulye çimleniyordu 
Çiseledikçe yağmur.
Koştum vardım ki yanına
Anlasın ne nimet olduğunu...
                           (Can Yücel/Muhabbet şiirinden)

diye başlayan ve devam eden,adına şiirler yazılmış,yazılacak kadar lezzetli ve sevilen bir sebzeden bahsediyorum.

fresh green bean cooked with olive oil


Fasulyenin Faydaları


Yazın,ne pişirsem? derdinden kurtaran,kolay yapılışı,hızlı pişmesi,sıcak ve soğuk tüketilmesi ile takdire şayan bir sebze nazarımda...

Severek yiyoruz ama faydası nedir? diye şöyle bir baktığımda uzun bir liste çıktı karşıma.Lifli yapısı ve düşük kalorili yapısı ile kilo vermeye yardımcı oluşundan,kan şekerini düzenlemesine,kansere neden olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yaptığı katkıdan,böbrek kum ve taşlarını dökmeye kadar sayısız faydayı bünyesinde barındırıyor,taze fasulye.Fakat,dikkatimi çeken iki husus"var ki;
  1. İçeriğindeki folik asit nedeni ile hamilelik öncesi ve hamilelikte tüketilmesi halinde,özürlü doğum riskini azaltır.
  2. Zehirlenmelerden sonra yenirse iyileşmeyi hızlandırır.
Sadece bu iki fayda bile,taze fasulyenin mucize niteliğinde bir bitki olduğunun kanıtı sanki...


                                          fresh green bean

Satın alırken,ikiye kırıp,taze ve kılçıklı olup olmadığını anladığımız bu sebzeden;Çorba da yapabilirsiniz bakınız yavan çorba,türlü de,dible de yapabilirsiniz,kızartma da..Ben bu gün yaz aylarında en çok tercih edilen halini yani zeytinyağlısını yapıyorum...

azıcık aşım zeytinyağlı taze fasulye tarifi


4-5 kişilik

Malzemeler


  • Yarım kilo taze fasulye
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 2-3 adet domates yada 1 bardak domates sosu
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı tuz,karabiber
  • 1,5 bardak su (artırılabilir)

Taze Fasulye Nasıl Pişirilir?

  • Fasulyelerin sap kısımlarını ve varsa kılçıklarını ayıklayın.
  • İsteğe göre boydan ikiye ve enlemesine iki yada üçe bölün.
  • Havuçları fasulye boyutunda,ince şeritler halinde doğrayın
  • Soğanı yemeklik doğrayıp,zeytinyağ ve tuz ile birlikte kavurun
  • Bu noktada yine isteğe göre doğranmış yada püre halindeki domatesleri,ardından havuç ve fasulyeleri kavurup suyunu ekleyin ve pişirin.
  • Yada fasulye ve havucu ekleyip,üzerine domates püresini ekledikten sonra suyunu koyup,pişirin.
  • Ben fotoğraflayacağım için çiğ pişirmeyi tercih ettim.
  • Yaklaşık 40-45 dakikada pişti
  • Bu işlemi düdüklü tencerede de yapabilirsiniz.Kavurduktan sonra suyunu ekleyip,buharı çıktıktan sonra 15-17 dakika pişirmek yeterli olacaktır.
  • pilav,cacık yada sade yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.Afiyet,şifa olsun...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...