Etsiz Çiğ Köfte
Çiğ köftenin hikayesini bilmeyeniniz yoktur.Hz. İbrahim'i ateşte yakacağını zanneden gafil ve zalim hükümdar nemrut,hakimiyetindeki topraklarda tek bir odun bırakmaz.Rivayet o ki;o günlerde omuzunda vurduğu ceylanla eve dönen avcı,eşinden onu pişirmesini ister.
Pişirecek odunu bulamayan evin hanımı;ceylanın budundan bir parça keserek tokmakla döver,ezer..Bulgur ve biberle yoğurarak bu lezzeti ortaya getirir.Etli Mi Yoksa Etsiz Çiğköfte Mi?
Taze taze yapıldığında eyvallah..Lakin yine de etle yapılan çiğ köfteye karşı önyargılı olmaktan alamıyorum kendimi..Hal böyle olunca arayış peşinde koştururken Antakya mutfağı imdadıma yetişiyor..
azıcık aşım etsiz çiğköfte tarifi
6 kişilik
Malzemeler
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1.5 bardağı sıcak su
- 2 orta boy patates
- 1 adet soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı isot
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- kimyon,pul biber,kara biber,tuz,yeni bahar,sumak
- Yarım çay bardağı ceviz içi
- Maydonoz
- Yeşil soğan
- yarım limon suyu
- Servis için;limon,nane
Yapılışı
- Tel süzgece aldığınız ince bulgurun üzerinden sıcak suyu dökün (Bulguru yıkamış olursunuz)Kapaklı bir kapta dinlendirin
- Patatesleri haşlayın ve püre haline getirin
- Soğanı ve sarımsağı rendeleyin.Zeytin yağında salçalarla birlikte kavurun.(Çiğden koyabilirsiniz.Ben sarımsak,soğanın sonradan kokmaması ve hazmının kolay olması için bu yöntemi tercih ediyorum)
- Bulguru,soğanlı harcı,baharatları,cevizi,nar ekşisi ve limon suyunu bir tepside iyice yoğurun (kol kuvvetinize göre yaklaşık 20 dk. fazlası fena olmaz)
- İncecik doğranan yeşil soğan ve maydonozu ekleyin.Tekrar yoğurup şekillendirin
- Nane ve limon eşliğinde servis edin.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder