Profiterol
Menşei kesin olarak bilinmemekle birlikte büyük ihtimalle bir Fransız tatlısı.
Profiterol Tatlısı
Şöyle bir beyin fırtınası estirirsek:Profiterol ve ekler için aynı hamur kullanılıyor.Fransızca da ''éclair'' şimşekler çakıyor anlamına geliyor.Belki üzerindeki sosun parlaklığı belki de yapan ustanın yorgunluğu sebebiyle gözünde çakan şimşekler bu tatlıya adını vermiş olabilir.
Kanaatimce,Ülkemizde en iyisini Balkan kökenli tatlıcılar yapıyor.Evde yapılabilir mi? Püf noktalarına dikkat edilerek evet...
azıcık aşım profiterol tarifi
10 kişilik
Malzemeler
Hamuru için
- 100 gr. tereyağı yada margarin
- 2 su bardağı un
- 1.5 su bardağı su
- 4 yumurta
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
Ara kreması için
- Yarım lt. süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1.5 yemek kaşığı mısır nişastası
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1/3 paket krema
Üzeri için
- 1 paket hazır çikolata sosu
yada
- 1 lt. süt
- 4 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- Yarım su bardağı toz şeker
- 140 gr. bitter çikolata (2 paketten az)
- 1 kaşık kakao
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- Yarım pk. krema
- Toz fıstık,fındık,ceviz yada hindistan cevizi
Yapılışı
- Su margarin ve şekeri tencerede kaynatın.
- Unu ekleyin.Kokusu çıkıncaya kadar kavurun göz göz olunca ocaktan alın.
- Vanilyayı ekleyin
- Oda sıcaklığına geldiğinde yumurtaları teker teker kırın iyice yedirerek karıştırın yada çırpın.
- Yapışkan kıvamlı hamuru 10 dk.dinlendirin.
- Bir krema torbası yada kaşık yardımıyla(sıvı yağ ile yağladığınız iki tatlı kaşığı kullanabilirsiniz) yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.Bu ölçülerden aşağı yukarı 30 ad. hamur topu çıkıyor
- 200 derecelik fırında önce 20 dk. pişirin.
- Sonra ısıyı 180 dereceye düşürün üzeri kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.
- Fırını kapatın kapağını hafifçe aralayın (tahta kaşık kullanabilirsiniz)
- Fırın soğuyana kadar tepsiyi çıkarmayın
- Böylece hamur toplarında ani sıcaklık değişimi nedeniyle çökme yaşamazsınız
- Ara krema malzemelerini,krema hariç çırpın ve pişirin.oda sıcaklığındaki kremayı kontrollü olarak ekleyin (kremada kesilme yaşanmaması için)
- Soğuyan hamurların arasına,soğuyan kremadan koyun.
- Üst kreması için hazır çikolata sosunu 2.5 br. süt ile birlikte pişirin.
- Yada üst krema malzemelerini krema hariç pişirin.Kremayı ekleyin.
- Servis etmeden önce çikolata sosunu dökün.Toz fıstıkla süsleyebilirsiniz.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder