Tavuklu Hünkar Beğendi
Yıl 1867..Sultan Abdülaziz döneminde İade-i ziyaret için gelen Fransa kralı III. Napolyon'un eşi,yanında aşçısını da getirir.
Beğendi ve Tavuk Buluşuyor,Herkes Bu Lezzete Bayılıyor
Beylerbeyi sarayının mutfağında beşamel sos pişiren Fransız aşçıyı seyreden Milli aşçımız,közlediği patlıcanlarla bu sosu harmanlar.E tabi misafir ağır..Sultan'ın huzuruna çıkacak yemek etsiz olmaz.Etin en güzel yeri kavrulmuş soslanmış,Hünkar'ın huzuruna çıkarılmış..Hünkar memnun kalınca ''Hünkar Beğendi'' ismi ile anılır olmuş..Aslına uygun halini en kısa zamanda paylaşacağım.Bu defa el altındaki tavuk ile yapıyorum..
azıcık aşım tavuklu hünkar beğendi tarifi
4 kişilik
Malzemeler
- 3 adet patlıcan (İnce Kemer patlıcan veya Bostan patlıcan tercih edebilirsiniz)
- 2 adet tavuk göğüs
- 1.5 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Muskat rendesi (Çay kaşığının ucu ile)
- 1 avuç dolusu kaşar peynir
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet domates rendesi
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz,karabiber,kimyon,kekik
Yapılışı
- Patlıcanları közleyin.Kabuklarını soyun,bıçak yardımıyla ezin.
- Erittiğiniz tereyağına unu ekleyin.Kokusu çıkana kadar kavurun.
- Sütü ekleyin.Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.Tuzu karabiberi ve muskatı ekleyerek ocaktan alın.
- Kuşbaşı doğranan tavukları yağda soteleyin.
- Yemeklik doğranan soğan ve biberleri ekleyin sotelemeye devam edin.
- Sebzeler sotelenince salçaları ve domates rendesini ekleyin.
- Tuz ve baharatları ekleyerek 10 dk.pişirin.
- Hazırladığınız beşamel sosu tekrar ocağa alın.
- Patlıcanları ve kaşar peynirini ekleyin.
- Peynir eriyinceye kadar çevirmeye devam edin.
- Servis edeceğiniz kaba önce beğendiyi ardından sotelediğiniz eti koyun.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder