İtiraf etmeliyim gerçekleri öğrendikten sonra hayal kırıklığına uğradım.Sezar Salatasının isminin nereden geldiği konusunda kafamda kurduğum şehir efsanesi yerlebir oldu.Şöyle ki;
Romanın en sansasyonel imparatoru ''Jül Sezar'' fazla kilolarından kurtulmak için diyete başlar ve imparatorluğun şeflerinden onun için yemekler hazırlamasını ister.Onlardan biri de bu salatadır.Sezar bu salataya bayılır ve o günden sonra bu isimle anılır.
Benim hikayem buydu.Lakin O ''Sezar'' bu ''Sezar'' değilmiş.O ''Sezar'' aslında İtalya dan Meksika'ya göç etmiş 1896-1956 yılları arasında yaşamış Şef Caesar Cardini imiş..1920 li yıllarda sahibi ve şefi olduğu otel mutfağında yoğun bir hafta sonunda arta kalan malzemelerle yaptığı bu enfes lezzet onun adıyla anılır olmuş..
Öyle yada böyle zaman içinde kullanılan malzeme ve soslar değişikliğe uğramış,modernize edilmiş.Örneğin ilk kez kaşık marulla yapılan bu salata şimdilerde göbek marulla yapılıyor.Yine worcestershire sosu yerine alternatif soslar,ançüezin yerini tavuk alıyor..Bende bu bilgiler ışığında kolay ulaşabileceğiniz malzemelerle bir tarif hazırladım...
Malzemeler
- 1 adet Kaşık marul,marul yada göbek salata
- 1 adet tavuk göğsü
- Ekmek kruton
- Parmesan Peyniri
Sosu için
- 3 yemek kaşığı Zeytin yağı
- 1 çay kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı Mayonez
- Kekik
- Karabiber
- Tuz
- 1 diş Sarımsak
- Yarım limon suyu
- Elma sirkesi
- Mayonezi inceltmek için 1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı
- Küp küp doğradığımız ekmekleri zeytinyağı yada tereyağı ile teflon tavada kıtır olana kadar kavuruyoruz
- Marulları elle bir kaba doğruyoruz
- Tavuk göğsünü jülyen kesip yağsız tavada,ızgarada yada tost makinesinde fazla kurutmadan pişiriyoruz.
- Sarımsağı ezip tüm sos malzemeleri ile karıştırıyoruz.
- Marulların üzerine ekmek krutonları onun da üzerine sosu döküp hafifçe karıştırıyoruz
- Tavuk parçalarını koyup en son parmesan peyniri rendeliyoruz.Kornişon turşu ile süslemek benim fikrimdi.Yakıştığını düşünüyorum.Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder