Kıymalı Kuru Bamya
İlk kuru bamya deneyimim..Şunu söylemeliyim ki yaşı ve kurusu arasında uçurum bir lezzet farkı yok..Lakin ayıklama derdi olmadığı için tercih sıralamasında bir puan üstte yer alıyor.
Kuru Bamya Mı Yoksa Yaş Bamya Mı?
Özellikle iç Anadolu'da sıklıkla kurusu tercih ediliyor.Tıpkı yaş bama gibi,kuru bamya da pahalı sebzeler kategorisinde.Ama bereketli olduğunu söyleyebilirim.Örneğin bir avuç kuru bamya ile bir tencere yemek oluyor.
Köfteli ve etli yapımını bildiğim kuru bamyayı bu kez kıyma ile pişirdim.İçine havuç ta doğradım.Yakıştılar vesselam...
azıcık aşım kıymalı kuru bamya tarifi
6-7 kişilik
Malzemeler
- 1 bağ kurutulmuş bamya
- 200 gr. kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz,karabiber
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 limon suyu
Yapılışı
- Bir tencerede kaynayan suya yarım limon suyu,1 yemek kaşığı sirke ve bir fiske tuz ekleyin.
- Kurutulmuş bamyaları ipleri ile birlikte hafif yumuşayıncaya dek haşlayın.
- Haşlanan bamyaları süzün.İplerinden yavaşça çıkarın.
- Kıymayı kavurun .
- Yemeklik doğranan soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Havucu bamya ile aynı büyüklükte doğrayın ve tencereye ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Salçayı ekleyin kokusu çıkıncaya dek kavurun.
- Sıcak suyu ekleyin.
- Havuçlar yumuşayınca,kalan limon suyu ve sirkeyi ekleyin.
- Tuz ve baharat ekleyin
- Bu noktadan sonra uzun pişirmeye gerek yok.Özdeşleştiğini anladığınızda yemeğin altını kapatın.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder