Fırınlanmış Hindi
Dünya ülkelerinin aksine,ülkemizde daha az tüketilen özellikle miladi yılbaşına yakın piyasada yaygın olarak bulunan hindiyi henüz fahiş fiyatlara satılmadan alıp,pişirip,maaile toplanıp,yiyip faydalanalım istedik.Bu noktada Babam sağ olsun demeliyim.Bu getirmiş kısmı ona ait..Bu pişirmiş kısmına gelince...
Hindi Eti Pişirirken!!
İlk kez pişireceklere tavsiyem;Hindi pişirirken önceliklerinizi belirlemekle başlayın.İyi pişmiş olsun,ağızda dağılsın diyorsanız fakat sabırsızsanız sadece fırınlama size göre değil.Öncesinde suda haşlamalısınız.Zira fırında uzun süre tutmak marine edilmiş olsa dahi hindiyi kurutacaktır.Alüminyum folyo ile üzerini kapatarak pişirebilirim diyorsanız,önce sağlığınızı düşünün,kaş yapayım derken göz çıkarmayın derim.Yine ilk kez pişirecekler için fırın poşeti pek pratik olmayabilir,sık sık kontrol etmek için fırın kapağını açmak,pişme süresini uzatacak,elektrik faturasındaki sıfırları çoğaltacaktır.
Pişirme yöntemine karar verdiniz.Sıra geldi hindiyi temizlemeye.İç organlarından arındırdığınız hindiyi kanı gidinceye kadar yıkayın.Deri üzerindeki tüyleri tütsüleyin tekrar sudan geçirin.Geniş bir tencerede soğan,havuç,patates,sarımsak,defne yaprağı,tane karabiber koyduğunuz suda yaklaşık 3-3.5 saat çevirerek pişirin.Haşlanan havuç ve patatesleri rus salatası yaparak değerlendirebilirsiniz.Zira biz öyle yaptık.Pişirme işleminin ortasında tuzu eklemeyi unutmayın.But kısımları dağılmasın derseniz ip yardımıyla butları birbirine bağlayabilirsiniz.
Pişirmenin ardından bir tepsiye aldığınız hindinin üzerine sürmek ve güzel kızarmasını sağlamak için sos hazırlayın.Yoğurt,salça,bal,tereyağ,toz kırmızı biber,kara biber,kimyon dan oluşan sosu yedirerek sürün,1 kepçe haşlama suyundan tepsinin tabanına dökün.Böylece tepsiye yapışmayacak,fırındaki nem oranı artacak,hindiniz kurumayacaktır.Yaklaşık yarım saat üzeri kızarıncaya kadar 200 derecede fırınlayın.Resimde gördüğünüz gibi pişmesi en zor bölge göğüs kısmı bile tel tel döküldü.Haşlama suyuna iç pilav yada bulgur pilavı pişirebilirsiniz.Geçen yıl iç pilavla servis etmiştik bu defa şehriyeli bulgur pilavı ile sunduk.Bir an önce mutlu sona ulaşmak isteyen aile üyeleri sabırsız olunca pilav ile birlikte sunum fotoğrafı çekemedim haliyle...
azıcık aşım fırında hindi tarifi
7-8 kg.hindi için (13-14 kişilik)
Malzemeler
- Bütün hindi
- Haşlama suyunu lezzetlendirmek için;
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 4 adet patates
- Defne yaprağı
- 5 diş sarımsak
- tane karabiber,tuz
Üzerine sürülecek sos için
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı salça (domates yada biber)
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Tuz,toz kırmızı biber,kimyon,kara biber
- Eğer seviyorsanız 1 çay kaşığı hardal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder