Tereyağlı,Cevizli,Keşli Erişte
Evli olmanın en iyi yanlarından biri de farklı kültürler ve sofralarla tanışmak.Bazen hiç tanıdık gelmeyen bir sofraya oturuyor,tadıyor ve öğreniyorsunuz.Bazen de aynı ülkenin iki farklı ucunda aynı şekilde yapılan yemeğin farklı isimlerle anıldığını şaşırarak öğreniyorsunuz
Kurutulmuş Yoğurt Bilinen İsimleri ile ''Keş'' yada '''Kurut''
Sözgelimi,resimde rendelenmiş peynir olarak gördüğünüz aslında kurutulmuş yoğurt.Memleketim Bayburt ve civarında kurut ismiyle bilinir.Buzdolabının olmadığı dönemlerde yoğurt süzülüp tuzlanıp şekillendirdikten sonra saklanır,ihtiyaç olduğunda sulandırılarak kullanılırmış.
Kurutun sadece bu şekilde tüketildiğini bilen ben,ilk kez sevgili Kayın validemin sofrasında eriştenin üzerine parmesan edasıyla rendelendiğini görünce çok şaşırmıştım.Tereyağlı eriştenin üzerinde dövülmüş ceviz ile birlikte uyumu tadılası.
Eskiden sadece memleketten siparişle getirtilen kurut yada keş şimdilerde yöresel ürünler satan marketlerde arzı endam ediyor.Karbonhidrat,protein ve mineral üçlüsünü bir tabakta toplayan bu tarifi sıkça kendi evimde de yapar oldum.Yaşasın öğrenmek diyerek tarife geçiyorum..
azıcık aşım Tereyağlı,Cevizli,Keşli Erişte Tarifi
4 kişilik
Malzemeler
- 2 su br. erişte
- Rendelenmiş keş yada kurut
- 2 yk. tereyağ
- Dövülmüş ceviz
Yapılışı
- Erişte yapımını kesme çorbası yapımında anlatmıştım.bakınız kesme çorbası Dolayısıyla bu tarifte kurutulmuş erişte kullandım.
- Kaynayan suya az miktarda tuz koyup erişteleri makarna pişirir gibi haşlayın (keş yoğun miktarda tuz içerdiği için kontrollü olmalısınız).
- Haşlanan erişteleri süzün.
- Erittiğiniz tereyağda erişteleri çevirin.
- Servis kabına alın üzerine keşi rendeleyin.
- Tereyağlı,keşli erişteyi dövülmüş cevizle birlikte servis edin.
- Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder