27 Aralık 2016 Salı

Ayva Tatlısı

ayva tatlısı tarifi


Ayva Tatlısı



Yemek kitaplarının görsellerinde,yada restoran mutfaklarında görüp,gıda boyası kullanmadan yapabileceğiniz bir ayva tatlısı tarifi vereceğim size!

Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?


Daha önceki denemelerimde,rengi yakalamak için vişne suyu ve nar suyu eşliğinde pişirmiştim ayvaları..Evet lezzetli oluyordu lakin istediğim yoğunlukta ve renkte olmuyorlardı.Başka bir yolu olmalı diye düşünürken,beklediğim aydınlanma kırmızı pancar turşusu yaparken geldi...Pancarı doğrarken ellerimi boyaması ve kaynatırken suya verdiği yoğun renk bana Arşimet misali ''Evreka'' (Yunanca buldum!) dedirtti.

İlk fırsatta aldığım ayvalarla niyet ettiğim tatlıyı yapmaya koyuldum..Kolay gibi görünse de ayva tatlısının hazırlık aşaması özellikle ayvayı soyarken kıvraklık istiyor.Hızlı soymak,soyar soymaz kararmaması için ayvaları limon ile ovmak yada limonlu suya atmak ve tencerede düzgün durması için altını törpülemek önemli bir husus..Diğer bir husus;Ayva çekirdeklerini atmayıp pişirirken kullanmak..Çekirdekler tatlının şerbetine jöle kıvamı verecek unutmayın! 

Karanfil,kabuk tarçın,dilerseniz yıldız anason ve şekeri eklediniz bu noktada mandalina büyüklüğündeki bir kırmızı pancarı doğrayın ve onu da tencereye koyun,suyu ilave edin ve ocağı yakın.

Şimdi önemli bir ipucu daha veriyorum.Tencereden buhar çıktığını gördünüz.Bu kaynamaya başladığını gösteriyor.Bu noktadan sonra tencerenin altını iyice kısın ve mümkün olduğunca az tencerenin kapağını açın kontrol etmek için.Çünkü hava ile teması ne kadar az olursa rengi o kadar parlak olacaktır.Yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişen ayvalar kızaracak,geriye ağdalı bir sos bırakacaklar.Bu sosu da servis esnasında ayvaların üzerine dökerek hem göze hem damağa hitap edeceğiz.!..


azıcık aşım ayva tatlısı tarifi


6 Kişilik

Malzemeler
  • 3 adet ayva
  • Her ayva dilimi için 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet küçük boy kırmızı pancar
  • 1 bardağı su
  • 2 adet kabuk tarçın
  • 6-7 adet karanfil
  • Üzeri için kaymak ve süslemek için ceviz-fıstık vs.
Yapılışı
  • Ayvaların kabuğunu soyun limonla ovup,tencerede düzgün duracak şekilde altını kesin
  • Ayvaları,çekirdekleri,karanfil,tarçın ve dilimlenmiş pancarları bir tencereye alın.
  • Her dilim için 2 yemek kaşığı şeker koyun
  • Suyu ekleyip kısık ateşte 1 saatte pişirin
  • Kaymak eşliğinde,sosunu ekleyerek servis edin.Afiyet,şifa olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...