İçli Köfte
Bir sertifika programında tanıştığımız eşi Türk olan Ukraynalı arkadaşım,bir sohbet esnasında dün akşam eşinin isteği üzerine içli köfte yaptığını,hiç zor olmadığını,Türk hanımlarının meseleyi abarttığını söylemişti.O dönem yemek pişirmekle pek alakalı olmayan lakin en sevdiği yemek içli köfte olan ben,son cümleyi bilinç altımın derinliklerine zamanı geldiğinde kullanmak üzere atmıştım.
İçli Köfte Yapmanın Püf Noktaları
Eh zamanı geldi...İyiyi yakalamak için epey deneme yaptım.Aslında her deneme kendi içinde başarılı oldu.Bu sayede epey püf noktası biriktirdim.
Öncelikle şunun farkında olmalıyız.İçli köfte öyle ha deyince yapılan bir yiyecek değil.En azından kendi adıma söyleyeyim;içli köfte yapmak için gününüzde olmalısınız.Bir kaç aşamadan oluştuğu,dikkat ve özen gerektirdiği için kötü bir sonuç sizi daha da sıkıntıya düşürecektir.Bedenen ve ruhen hazır olduğunuzda,aşağıda verilen malzemelerle lezzetli bir içli köfte hayal değil!.
İlk ipucumuz için önceden hazırlanması,dinlendirilmesi hatta soğutulması...Aksi takdirde dış hamurda çatlamalar olacaktır.Hamur demişken;Pişirme yöntemi (haşlama,kızartma,fırınlama) yada şekli nasıl olursa olsun içli köftenin dağılmasını istemiyorsanız ilk kural;kesinlikle hamurun iyi yoğrulmasıdır.Bilek kuvvetinden yoksunsanız,kıyma makinasından yada benim gibi mikserden faydalanabilirsiniz.İç malzemenin kaynaşması iyi bir içli köftenin sırrı.!..
Hamurunuz hazır,iç malzeme yeterince soğudu sıra şekil vermeye geldi.Önce ellerinizi nemlendirin sonra dilerseniz yuvarlak yada uzun,dilerseniz tepside veya bir streç film arasında poğaça şeklini vererek şekillendirin.Hamuru ne kadar ince tutarsak o kadar lezzetli olur unutmayın! ardından birbirine temas etmeyecek şekilde düz bir satıhta yan yana yaptığınız içli köfteleri dizin.
Pişirme usulünüz eğer haşlama olacaksa;Kaynayan suya bir çay kaşığı limon tuzu ekleyin.Bu dağılmayı önleyecektir.Suda haşlanan içli köfteler piştiğinde suyun yüzüne çıkacaktır.Çok bekletmeden alın.
Eğer kızartacaksanız;O zaman bol yağda orta derinlikte bir tencere seçmelisiniz.Böylece pişen içli köfteler tencerenizin zeminine yapışmaz.
Son olarak tepside şekillendirip,fırında kızartacaksınız;tepsiyi bolca yağlamalı,üzerini aralıklarla kuruyup,kurumadığına dair kontrol etmeli ve sıvıyağ ile yağlamalısınız.Hatta küçük bir kaseye su koyup fırının bir köşesine koyarsanız içli köfteyi kurutmamış olursunuz.
Özenle ve püf noktalarına dikkat ederek yaptığınız her içli köfte size gülen yüzlerle geri dönecektir emin olun.!!Abartan,Abartmayan maharetli tüm Türk hanımlarına saygı ve şükranlarımla...
azıcık aşım içli köfte tarifi
12-13 adet için
Malzemeler
İç Malzeme için
- 300 gr. kıyma
- 1 ad. orta boy soğan
- 1 ad. yeşil biber
- 1 ad. kırmızı kapya biber
- 2 yk. sıvıyağ
- 1 yk. biber salçası
- 1 yk. domates salçası
- 1 çay b. kıyılmış ceviz
- Tuz,kimyon,pul biber,karabiber
Hamuru için
- 1 su br. ince bulgur
- 2 çorba k. irmik
- 1 yumurta
- 1 yk. biber salçası
- 1-2 yemek k. un
- Bir miktar su
- Tuz,kimyon,pul biber,kara biber
- Kızartmak için ayçiçek yağı
Yapılışı
- İrmiği bir kaç saat önceden suyla ıslatın
- Bulguru bir kevgire koyun üzerinden sıcak suyu dökün.Böylece hem bulgur ıslanmış hem de yıkanmış olacaktır
- Ağzı kapalı bir kapta dinlendirdiğiniz bulguru ve irmiği birleştirin.
- Diğer malzemeleri de ekleyerek yoğurmaya başlayın.
- Hamuru toparlamak için ılık su kullanabilirsiniz.Bu miktar aşağı-yukarı bir çay br. kadardır
- Elinizle harmanladığınız hamuru doğrayıcı yada kıyma makinesi yardımı ile iyice kaynaştırın
- İyice yoğrulan hamuru dinlendirin
- İç harç için;kıymayı sıvı yağ ile rengi değişinceye dek kavurun.
- İnce doğranmış soğan ve biberleri ekleyerek kavurmaya devam edin
- Salçaları ekleyin kokusu çıkıncaya dek kavurun
- Tuz,baharat ve cevizleri ekleyin.
- İç harcı dinlendirip,soğutun
- Su ile nemlendirdiğiniz eliniz ile hamurdan parçalar alın
- Diğer elinizin işaret yada baş parmağıyla hamurda oyuk açıp,döndürerek oyuğu genişletin,duvarları inceltin.Bu esnada vücut dilinizle kendi tekniğinizi kendiniz istemsiz olarak oluşturacaksınız.
- Bir tatlı kaşığı yardımıyla iç harcı koyun.Yine avucunuzda döndürerek diğer elinizle içli köfteyi sıvazlayarak kapatın.bu noktada elinizin altında su dolu bir kase bulunsun zaman zaman elinizi nemlendirin.İçli köftenin dış yüzeyinde çatlak olmadığından ve iyice kapandığından emin olun.
- Sığ olmayan derin bir tencerede,bol yağda köfteleri kızartın.
- Sık sık çevirmeyin yada bir taraf pişmeden diğer tarafı çevirmeyin ki zedelenip dağılmasın.Malum içli köfteler hassas olur.!! Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder