Balkabağı Tatlısı
Kış mevsiminin habercisi balkabağının faydaları saymakla bitmiyor.Göz ve cilt dostu,tansiyon ve şeker hastalarına şifa,doğum öncesi ve sonrası demir eksikliği yaşayan anne ve adaylarının yardımcısı,seratonin kaynağı,anti-bakteriyel ve anti-enfeksiyonel...
Balkabağının Ezoterik Öyküsü ve Cadılar Bayramı
Gelgelelim,bu mucizevi bitki maksadı dışında bazı inançlara alet edilmiş asırlardır.Bilirsiniz cadılar bayramı vakti geldiğinde,tonlarca bal kabağı değişik şekillerde oyulur içlerine mum yada ışık yerleştirilip kapı önlerine bırakılır.Peki neden?
Bu konuda çeşitli hurafeler olmakla birlikte bu adetin ''Kelt'' uygarlığına dayandığı söyleniyor.''Keltler'' Tarih öncesi İlkçağlarda Avrupa'da yaşamış savaşçı,avcı,çiftçi bir kavim.Yönetiminde kahin,yargıç ve din adamlarının etkili olduğu Keltler;Ürünlerinin koruyucusu olduğuna inandıkları ''Kır tanrılarına'' tapınır,her yıl hasat mevsiminden sonra (31 ekim-1 kasım) bayram ilan eder,ölülerini anmak ve ruhları memnun etmek için yollara tatlı şeyler ve yemişler bırakırlarmış.Tepelerde ateşler yakar,kötü ruhlar onları tanımasın diye maskeler takar,kostümler giyerlermiş.Minnet,şükran ve duygularını bu vesile ile dile getirirlermiş.Balkabağının mevsimsel zamanlaması ise onu bu bayramın sembolü haline getirmiş...
Keltlerin hakimiyetine son veren Romalılar onların adet ve inanışlarından etkilenmiş ve bu bayramı kutlamaya devam etmişler.Roma dini olarakta bilinen,çok tanrılı bir din olan Paganizmde ve Şamanizm ayinlerinde balkabağı kötü ruhları kovmak için kullanılmış.
Hristiyanlığın etki alanı genişlediğinde ise bu yerleşik adeti,kilise tek tanrılı bir dini bayram haline getirmiş.''All Hallow's Eve'' yani ''azizler,kutsanmışlar arefesi yada bayramı'' adıyla uyarlanarak kutlanmaya devam etmiş..
Bu gün Hristiyan ve Batılı ülkelerde bazı mezheplerin muhalefetine rağmen kutlanmaya devam ediyor.Müslüman ülkeler arasında ise maalesef en çok Türkiye'de coşku ile kutlanıyor.Hoşgörümüzle bütün din ve inançları kucaklamayı misyon edinen,sıra kendi dinine geldiğinde kem-küm eden bir Ülkeyiz ya hani!!
Azıcık aşım balkabağı tatlısı tarifi
1 kg. kabak için
Malzemeler
- 1 kg. balkabağı
- 1 su br. toz şeker (kabağın cinsine göre azaltılıp,çoğaltılabilir)
- Yarım çay br. su
- Üzeri için tahin ve dövülmüş ceviz
Yapılışı
- Kabağı soyun,dilimleyin yıkayın ve süzdürün
- Mümkünse bir gece önceden şekere yatırın
- Ertesi gün suyu ekleyin ve kabaklar yumuşayıncaya dek pişirin
- Balkabağı tatlısını dinlendirdikten sonra arzuya göre tahin ve cevizle servis edin.Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder