8 Aralık 2016 Perşembe

Barbunya Pilaki




Barbunya Pilaki



Yazın tazesi, kışın kurusu ile ziyafet sofralarımızın dost canlısı yemeği barbunya,Akdeniz mutfağına ait bir yemek.İtalya,İspanya ve Yunanistan mutfaklarında tıpkı bizim gibi sevilip tüketiliyor.Türk mutfağında en çok pilaki hali seviliyor sanırım..

Barbunya Pilaki Yaparken



Ben pilakiyi taze barbunya ile yapmayı tercih ediyorum.Yazdan alıp,ayıkladığım barbunya tanelerini buzdolabı poşetine koyup buzlukta saklıyor,kışın ihtiyaç duyduğumda yıkayıp,doğrudan tencereye ekliyorum.
Genelde pilaki içine patates konur.Lakin ben patatesin nişastasının,barbunya ile birleşiminden doğan tadı kekremsi bulduğum için tercih etmiyorum.Bence barbunyaya en çok yakışan sebze havuç..Soğanı doğrayarak katmak yerine çizikler atarak bütün halinde pişirmenin,pilakinin görseline şıklık kattığı kanaatindeyim ayrıca..E birde maydanozsuz pilaki düşünülemez tabii..


azıcık aşım barbunya pilaki tarifi



Malzemeler
  • Yarım kg. barbunya
  • 1 ad. büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yk. zeytinyağ
  • 1 yk. biber salçası
  • 1 ad. domates püresi yada 1 yk. domates salçası
  • Tuz,karabiber
  • Yeteri kadar su
Yapılışı
  • Kuru barbunya ile yapacaksanız;bir gece önceden suda bekletin haşlayın ve süzün.
  • Zeytinyağında üzerine,tepesinden çizikler attığınız soğanı ve doğradığınız sarımsağı çevirin
  • Salça ve domates püresini ekleyin kokusu çıkana dek kavurun
  • Küp küp doğranan havuçları ve barbunyayı ekleyin hafifçe sarsmadan kavurun
  • Sıcak suyu ekleyin
  • Tuz ve baharatları ekleyip barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin
  • Başka bir tencereye almadan yerinde soğuttuğunuz barbunyayı servis kabına alın,üzerine maydanoz ekleyerek tüketin.Afiyet,şifa olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...