Fajita (Fajitas)
Fajita yada Fajitas...İspanyolca ''etin en güzel bölümü'' demek olan Fajita sözde değil,özde de isminin hakkını veren bir lezzet!
Nasıl Hatay ve Antep sınırın diğer tarafındaki Suriye mutfağı ile bir bütün ise Teksas' da Meksika mutfağı ile bir bütün olmuş,ortak payda da birleşmiş ve bu yemekler Tex-Mex (Texan and Mexican/Teksas-Meksika Mutfağı) mutfağı adı altında anılır olmuş.
Fajita (Fajitas) Nedir?
Fajita (Okunuşu Fahita) Dana bonfilenin dilimlenerek,sotelenmiş sebzelerle birlikte tortilla ekmeği ve değişik soslar eşliğinde servis edilmesi hali..Bazıları;jülyen doğradıktan sonra eti sotelerken,bazıları;eti pişirdikten sonra dilimlemeyi tercih ediyor.
Ben doğradıktan sonra sotelemeyi tercih ediyorum.Bu hali ile etin lezzetinin sebzelerle bütünleştiğine inanıyorum.Tortilla ekmeği yerine ev yapımı lavaş tercih edilebilir.Hatta mükemmel olur.El emeğinden yana olan ben,niyeyse bu defa nefsime yenilip hazır tortilla ekmeği kullandım.
Fajita,genelde üç çeşit sos ile servis ediliyor;Salsa sos,guacamole sos ve yoğurtlu sos...Benim başım avokado ile hoş olmadığı için guacamole sosu atlayıp,yoğurtlu sos ve salsa sosla yetindim.Dana ile başlayıp şimdilerde tavuk ve karides ile de yapılan Fajita-Fajitas tarifi için buyrun!..
azıcık aşım Fajita (Fajitas)
4 kişilik
Malzemeler
- Yarım kilo dana bonfile
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım limon suyu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 adet sarı dolmalık biber (mümkünse)
- Tuz,karabiber,pul biber,kimyon,kekik
- 1 yemek kaşığı soya sos (arzuya göre)
- Tortilla ekmeği
Salsa Sos için
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 2 adet domates
- Pul biber,tuz,kara biber
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 adet olgunlaşmış avokado
- 1 diş ezilmiş sarımsak
- Yarım çay kaşığı hardal
- Yarım limon suyu
- Yarım çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
- Tuz,karabiber
Yoğurtlu Sos için
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- Arzuya göre rendelenmiş salatalık
- Yarım limon suyu
- Yarım çay kaşığı hardal
- 1 diş ezilmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
- Tuz
Fajita-Fajitas Yapılışı
- Bonfileleri şeritler halinde doğrayın
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı,ezilmiş sarımsak,limon suyu,sirke,şeker,kimyon,kekik,kırmızı-kara biberi bir kapta karıştırıp,etleri bu karışımda en az bir saat marine edin.
- Bu arada sosları hazırlayın.
- Salsa sos için;Malzemeleri çok ince kıyın yada doğrayıcıdan geçirin
- Guacamole sos için;Avokadonun çekirdeğini çıkarın,çatalla ezin.Diğer malzemelerle karıştırın
- Yoğurtlu sos için;Malzemeleri karıştırın
- Saç,döküm yada wok tavayı ısıtın marine edilmiş etleri tavada kızarana dek soteleyin
- Piyazlık doğranmış soğanları etin üzerine ekleyin sotelemeye devam edin
- Julien doğranmış biberleri ekleyin soteleyin
- Tuzunu ekleyerek ocaktan alın
- Servis edeceğiniz kaba fajita-fajitas koyun
- Soslar ve tortilla ekmeği ile servis edin.Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder