2 Aralık 2016 Cuma

Mantarlı ev pizzası

mantarlı pizza


Dünya çapında yaygın olarak tüketilen yöresel bir yemek pizza...Savaş dönemi yoksul İtalyan halkının ilk kez elindeki malzemeler domates ve mozerella peyniri ile yaptığı Pizza,ne zaman ki Kraliçenin beğenisiyle saray mutfağına girmiş,işte o zaman Dünyayı kasıp kavuran haklı bir üne kavuşmuş.
Hikaye şöyle;Yıl 1889,Kraliçe Margherita saray yemeklerinden bıktığından mıdır yoksa yoksul halk ne yer ne içer merak ettiğinden midir bilinmez,saray aşçılarına pizza siparişi verir.Pizza nasıl yapılır bilmeyen aşçılar,kellenin gideceği korkusuyla Saraya komşu Pizza dükkanı olan Şef Esposito'dan yardım ister.Esposito domates ve mozerella peynirli pizzasına son bir dokunuş olarak fesleğen ekler ve İtalyan bayrağının renklerinden mütevellit bu pizzayı tadan Kraliçeyi etkilemeyi başarır.
Siz pizzanın yoksul halkın mutfağından saray mutfağına uzanan hikayesini okurken,ben tarife geçiyorum.Arkamdan gelirsiniz...

6 kişilik

Malzemeler

Hamuru için
  • 1 paket instant (toz paketlenmiş) maya
  • Yarım su br. ılık süt
  • Yarım su br. ılık su
  • Yarım su br. sıvıyağ
  • 1 yk. toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Üzeri için
  • 1 paket kültür mantarı
  • 1 ad. kuru soğan
  • 1 ad. kapya biber
  • 1 ad. yeşil biber
  • 2 ad. domates püresi
  • 1 yk. tereyağ
  • Kekik,reyhan,tuz,karabiber,kimyon
  • 1 su br kaşar peyniri yada mozerella
  • 6-7 ad. çekirdeği çıkarılmış zeytin
  • 2 yk. haşlanmış mısır
Yapılışı
  • Mantarın pizzanın üzerinde sulanmasını önlemek için;doğradığınız mantarları yüksek ateşte,ısınmış geniş bir tavada soteleyin
  • Mantarlar küçülmeye başladığında tereyağını ekleyin
  • Doğradığınız soğan,yeşil ve kapya biberleri ekleyin 2-3 dk. daha soteleyin
  • Tuz,kimyon,pul biberi ekleyip ocaktan alın,soğumaya bırakın
  • Hamuru için mayayı ve şekeri bir kaba alın 
  • Ilık su ve sütü dökün mayayı eritin
  • Tuz ve sıvıyağı ekleyin
  • Kontrollü olarak unu ekleyin iyice yoğurun
  • Üzerini örterek (1-3 saat) mayalandırın
  • Pizzanın sosu için domates püresini bir tavada 1 yk. zeytinyağı reyhan,kekik,tuz,pul biberle birlikte  çevirin,soğutun
  • Hamuru yağlanmış tepsiye serin üzerinde çatalla delikler açın 
  • Domates sosunu hamurun üzerine yayın 180 derecede 7-8 dk. ön pişirme yapın.Bu işlemi mantarın ıslaklığıyla hamurumuzun ıslanıp çiğ kalmaması için yapıyoruz.Mayalı hamur olduğu için biraz kabarabilir bu sizi telaşlandırmasın.
  • Ön pişirmenin ardından pizzanın tabanına biraz peynir ardından sotelenen mantar tekrar peynir,mısır ve zeytinleri ekleyerek 200 derecede yaklaşık 25-30 dk. pişirin.Sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...