30 Aralık 2016 Cuma

Muhlama-Kuymak

kuymak

Muhlama-Kuymak



Rize yöresinde muhlama,Artvin ve Trabzon yöresinde kuymak adıyla anılan bu lezzet,özellikle kahvaltı sofralarında insanı,Cemal Süreya'nın dizeleri ile kahvaltının mutlulukla ilgisine inandırıyor...

Peynirin adı,Muhlama-Kuymağın tadı


Yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte aşağı yukarı yapılış şekli birbirine benziyor muhlama-kuymağın.
Kolot peyniri kullanıldığında tadına doyulmasa da minci peyniri,çeçil peyniri yada kaşar peyniri ile yapılanlar da lezzetli oluyor.Eğer çifte kavrulmuş yada fırınlanmış mısır unu ile yapılmış ise,içinde bir de köyden gelen tereyağı varsa...Tamam tamam susuyorum...


azıcık aşım muhlama-kuymak tarifi


4 kişilik

Malzemeler
  • 3 yemek kaşığı dolusu mısır unu
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2.5 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 150-200 gram kolot,çeçil,minci yada kaşar peyniri
Yapılışı
  • Tereyağı tavaya koyup,eritin
  • Mısır ununu ekleyip 2-3 dakika kavurun.Eğer fırınlanmış yada çifte kavrulmuş değilse kokusu çıkana dek kavurun
  • Azar azar suyu ekleyip bu arada topaklanmaması için sürekli karıştırın.
  • Tuzu ekleyin.(Bu dengeyi ayarlarken peynirin tuzunu hesap etmeyi unutmayın)
  • Homojen hale,muhallebi kıvamına gelince peyniri ekleyin.
  • Peynir eriyene kadar karıştırmaya devam edin
  • Soğuduğunda peynir katılaşacağı için,muhakkak sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...