Yoğurtlu Yüksük Çorbası
Hamuru,dikiş dikerken parmağa takılan yüksükle kesilerek şekillendirildiği için bu isimle anılmış.Akdeniz mutfağına ait bir çorba olmakla birlikte,yurdumun hemen hemen her bölgesinde küçük nüanslarla yapılan biraz zahmetli lakin lezzetli bir çorba.
Yöresel Lezzet Yoğurtlu Yüksük Çorbası
Zahmetini azaltmak için hazır mantı kullanılabilir elbet..Şahsen nimet-külfet teorisinden hareketle el mantısı kullanarak yapmayı tercih ediyorum..Zahmetli de olsa Misafir ve Ramazan sofralarında denemeye değer bu lezzetten kendinizi ve misafirlerinizi mahrum bırakmayın..
azıcık aşım yoğurtlu yüksük çorbası tarifi
6 kişilik
Malzemeler
- 2 su bardağı mantı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Büyük bir tas dolusu yoğurt (tercihen süzme)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1.5 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz-nane
- Yaklaşık 2 litre yakın su
- Mantı için yoğurma kabında un ve tuzu harmanlayın
- Ortasını açın 1 yumurta ve yeteri kadar su ile orta sertlikte bir hamur yoğurun
- 20 dk. dinlendirdiğiniz hamurdan 2 beze yapın
- Un yardımıyla açın.Bu noktada ister aslına uygun olarak kesmek için bir yüksük kullanın yada klasik kare şekilde kesin
- Hamurların içine koymak üzere yaklaşık 100 gr. kıymaya karabiber ve tuz ekleyerek yoğurun (dilerseniz 1 küçük soğanda doğrayabilirsiniz)
- Kapattığınız mantıları dinlendirirken,tencereye koyduğunuz suyu kaynatın,tuzu ekleyin
- Mantıları hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın
- Yoğurt,un ve yumurta sarısını pürüzsüz oluncaya dek çırpın
- Kaynayan mantı suyundan bir kepçe alarak yoğurtlu karışıma ekleyin karıştırın
- Yoğurtlu karışımı haşlanan mantı tenceresine karıştırarak,yavaşça ekleyin
- Haşlanmış nohutları da ekleyin ve bir taşım kaynatın.
- Sos tavasında tereyağı ve naneyi kızdırın,çorbaya ekleyin
- Mantıların diri kalmasını istiyorsanız arzuya göre 1 çay bardağı soğuk suyu tencerenin altını kapattıktan sonra ekleyebilirsiniz.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder