23 Ocak 2017 Pazartesi

Dızmana

Göçmen Çöreği


Dızmana



O topraklardan göçmek zorunda olmalarını ve mübadele esnasında yaşadıkları acıları bir yana bırakırsak,Rumeli göçmeni vatandaşlarımızın kültürümüze ve mutfağımıza yapmış oldukları katkılar beni ziyadesiyle mutlu ediyor.Hele o dızmana yok mu dızmana...

Dızmana;Göçmen Çöreği,Pidesi yada Böreği olarak ta biliniyor


Göçmen çöreği,göçmen böreği yada göçmen pidesi isimleriyle de anılan dızmananın yapılışını ilk gördüğümde sonucundan emin olamamıştım.O mayalı hamurun üzerine o sosu niye boca ettiler ki ? Nasıl çekicek şimdi o sosu ? yok kesin vıcık vıcık bi şey olacak diye söylenmiş te söylenmiştim en ön yargılısından...

Yine bir gün;Şizofren ruh hali üzerimde,iç sesim ile konuşurken,aklıma düştü dızmana.İç sesim durur mu?İnsan yemek blogu yazınca risk almayı da sevmeli.Madem onu beğenmedin,bi de sen yap bakalım görelim marifetini telkinleriyle,haydi Bismillah diyerek yoğurdum hamuru,döktüm sosu verdim fırına bekledim bekledim.Fırından çıkınca şöyle bi baktım,dokundum,tattım.O söylediklerimle beraber dızmanayı da yedim yuttum.


azıcık aşım dızmana tarifi



Büyük boy cam firın tepsisi için

Malzemeler

Hamuru için
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 10 gram instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su br. sıvı yağ
  • 1 yumurta akı
Üzeri için
  • 50 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çimdik tuz
Yapılışı
  • Maya ve şekeri birleştirin
  • Su ve sütü ılık olacak şekilde ısıtın
  • Maya ve şeker karışımının üzerine döküp karıştırın
  • 10 dakika bekletin
  • Yumurta akı,sıvı yağ,un ve tuzu ekleyip yoğurun
  • Hamuru hava almayacak şekilde kapatıp,en az 1 saat bekleterek,mayalandırın
  • Mayalanan hamuru kenarlarından içe doğru hafifçe yoğurarak havasını alın
  • Tezgahın üzerinde yuvarlayarak,hamura rulo şeklini verin
  • Bıçakla iki parmak genişliğinde bezeler kesin
  • Her bezenin kesilen iç kısımları size bakacak şekilde,yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin
  • Parmaklarınızla hamurun üzerine bastırarak genişletin.
  • Erittiğiniz tereyağını bezelerin üzerine sürün
  • Üzeri için gerekli diğer malzemeleri çırparak sos haline getirin
  • Sosun tamamını bezelere yedirerek sürün.
  • 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet,şifa olsun
poğaça tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Günün Tarifi

Elmalı Kurabiye

      Elmalı kurabiye mi dediniz?                                    İşte benim için sonbaharın özeti..Depresif bir ruh hali;buna...