Etli Nohut Yemeği
Bundan 8000 yıl önce Anadolu'nun kıraç topaklarında yetişip,sonrada Dünyaya yayılmış haklı gururumuz nohut.Ama son bir iki yıldır,kuru fasulyenin başlattığı akıma kapılıp,fiyatlarını artırınca bizleri de kendine küstürdü.
Nohutun fiyatı artınca kelebek etkisi leblebinin fiyatı da tavan yaptı.Kuruyemiş reyonunda fındık,fıstığın yanında bir salınıyor,bir salınıyor ki sormayın.Anlayacağınız,fakir fukaranın bir leblebisi vardı,o da yalan oldu
Biz Türkler,nohutu yalın halde tüketmeyi severken,Araplar hemen her şekilde;kah nohut püresinden yaptıkları bir çeşit köfte olan falafel şeklinde,kah bir tür başlangıç olan humus şeklinde ama sıkça tüketiyor.Falafel ve Humus tarifleri için üzerine tıklamanız yeterli.
Ben ise,sanırım her Türk gibi nohutu,sulu yemek şeklinde tüketmeyi sevenlerdenim.İçine konulan az miktarda kırmızı et ile bile kanatlanıp,uçabilenlerdenim.Havuç,hemen hemen her bakliyat yemeğine yakışıyor ve bakliyatın keskin kokusunu kırıyor bana göre.Soğanı ise fasulye ve barbunyada olduğu gibi doğramayıp,bütün halde koymayı tercih ediyorum.Böylece tanelerin üzerine yapışarak,kötü görüntü vermesini engelliyor.
Nohut Yemeği Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Püf noktası
Bakliyat sevenlerin,öncelikli sorunu gaza sebep olmalarıdır malum.Bunu hafifletmek için nohutu ıslattığınız suya; 1 silme çay kaşığı karbonat ve tuz koymak.Ertesi gün o suyu dökerek,sıcak suyla tekrar haşlamak,haşlarken suyun yüzünde biriken köpükleri almak ve pişirirken kimyon kullanmak sorunun çözümüne yardımcı olacaktır.Şimdiden afiyet olsun.
azıcık aşım etli nohut yemeği tarifi
6 kişilik
Malzemeler
- 1.5 su bardağı nohut
- 300 gram kuzu yada dana kuşbaşı
- 1 orta boy soğan
- 1 orta boy havuç
- 1 yemek kaşığı domates salçası (Yazın yarı yarıya domates püresi kullanılabilir)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz,karabiber,pul biber,kimyon,karbonat
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
- Bir gece önceden nohutları sıcak su ile ıslatın.Suya 1 çay kaşığı tuz ve karbonat koyun
- Ertesi gün suyu dökün ve yeni sıcak su ilavesi ile dişe dokunur şekilde haşlayın
- Haşlama esnasında üzerinde biriken köpükleri alın.
- Etleri düdüklü tencerede yağsız çevirin.Rengi değişince üzerine sıcak su ilave edin,Yaklaşık 45 dk. pişirin (düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre değişebilmekle birlikte)
- Soğana bir kaç çentik atarak yağda,tuz ilavesi ile birlikte kavurun
- Küp küp doğranmış havuçları da ekleyip kavurmaya devam edin
- Salçaları ekleyip,kokusu çıkıncaya dek kavurun
- Sıcak su ve baharatları ekleyin.
- Yarı pişmiş haldeki nohutları ve haşlanmış etleri de ekleyip pişirmeye devam edin.
- Nohutlar piştiğinde altını kapatıp,bir süre dinlendirdikten sonra servis edin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder