Portakal Soslu Cheesecake
Bir işin sonu güzel ise,sahipleneni de çok olur.Cheesecake in durumu da öyle.Ta antik Yunan'dan Roma'ya,Avrupa'dan Amerika'ya her millet cheesecake i ben buldum,en iyi ben yaparım demiş...
Cheesecake Denemelerim
Farklı milletler,kendi damak tatlarına göre yorumlamış,kendi yörelerinin ürünlerini kullanmışlar cheesecake in yapımında.Bence kavgaya gerek yok hepsi güzel,hepsi lezzetli..Fakat,sukuneti seven bünyem,bu tartışmalardan etkilenmiş olacak,cheesecake yapmaktan hep uzak durdum.Hayal kırıklığına uğrama potansiyeli yüksek tarifler kategorisindeki cheesecake,bana göre yapımı zor ve meşakkatli idi.Ama bırakın yapamamayı yapmamış olmak ayrı bir yüktü benim için.Bu yükten kurtulmanın tek yolu vardı,o da önyargılardan sıyrılıp elle tutulur,dil ile tadılır bir cheesecake yapmaktı.
Öyle de oldu.İlk denemede bu kadar iyi bir sonuç almayı ben bile beklemiyordum.Aşamalar esnasında bir çok ipucu yakaladım.Bırakmazsanız bu ipler sizi de sonuca götürebilir.
Chesecake Nasıl Yapılır?
Cheesecake tabanında yulaflı bisküvi tercih ettim.Yulaflı bisküvi,erimiş tereyağı ve kavrulmuş fındık güzel bir birliktelik oluşturdu.Gevrek ve hoş aromalı bir tat bıraktı ağızda.25 cm.çapındaki kelepçeli kalıbın etrafını alüminyum folyo ile sarıp,tabanı ve yanlarını tereyağ ile yağladıktan sonra bisküvili karışımı döşedim.El ile yada bir bardak tabanı ile bisküvi tabanını sıkıştırdım.Buzdolabında muhallebisini hazırlayana dek beklettim.
Muhallebi için önce yumurta ve şekeri mikser ile çırptım.Rengi biraz beyazlaşıp,krema kıvamına geldiğinde diğer malzemeleri katıp çırpmaya devam ettim.Bisküvi tabanının üzerine muhallebiyi döktüm.Fırını 180 dereceye getirdim.Kalıbı koyduğum ızgaranın hemen altına içi su dolu bir fırın tepsisi yerleştirdim.Bu sayede fırın ihtiyaç duyduğu nemi muhallebiden alıp onu kurutmayacak,üzerinde çatlamaya neden olmayacaktı.
Cheesecake kremasının piştiğini anlamak için kelepçeli kalıbı hafifçe salladım kenarları sabit,ortası hafif sallandığında,fırını sıfırladım.Fırın ısısı,oda sıcaklığına gelene dek cheesecake i fırında tuttum.Böylece ani ısı değişikliği nedeni ile çökme,çatlama problemi ile karşılaşmamış oldum.Oda sıcaklığına gelen cheesecake i buzdolabında iyice soğuttum.Bu esnada portakallı sosu pişirip soğuttum.Sos ve cheesecake soğuduğunda sosu,cheesecake in üzerine döktüm.Bir kaç saat yada bir gece dinlendirdikten sonra servis ettim.Böylece cheesecake fobimi yenmiş oldum.İlk kez denemek yada aradığı cheesecake lezzetini bulmak isteyenler için...
azıcık aşım portakal soslu cheesecake tarifi
8-10 kişilik
Malzemeler
Tabanı için;
- İki Paket yulaflı bisküvi
- 100 gram tereyağ
- 1 çay bardağı kavrulmuş,çekilmiş fındık
Kreması için;
- 600 gram labne (Peynir tadını hafifletmek isterseniz 400 gram labne 200 gram krema kullanabilirsiniz)
- 1 kutu krema (200 ml)
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı un
- 3 yumurta
- 1 paket vanilya
Portakallı sos için;
- 2 su bardağı portakal suyu (3 portakala denk geliyor-300 ml portakal suyu)
- 1.5 yemek kaşığı şeker
- 1.5 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı
- Doğrayıcıda bisküvileri toz hale getirin
- Eritilmiş tereyağ ve fındıkları ekleyip, harmanlayın
- Etrafına alüminyum folyo sardığınız kalıbı tereyağ ile yağlayın
- Bisküvili karışımı kalıbın tabanına döşeyin,sıkıştırın ve buzdolabına kaldırın
- Krema için yumurta ve şekeri mikser ile çırpın.
- Diğer malzemeleri de ekleyin ve çırpın.(Labne sulu ise süzüp ekleyin)
- Kremayı bisküvi tabanının üzerine dökün
- Kalıbı koyacağınız ızgara telinin hemen altına içi su dolu bir fırın tepsisi yerleştirin
- 180 derecelik fırında kenarları sabit,ortası sallanır kıvamda oluncaya dek pişirin
- Pişen cheesecake i fırından hemen çıkarmayın.Önce fırını 0 dereceye getirin
- Sonra oda sıcaklığına ulaşıncaya dek cheesecake i fırında tutun.
- Eğer fırının çok sıcak olduğunu düşünüyorsanız,fırının kapağını hafifçe aralayın
- Cheesecake i buzdolabında iyice soğutun
- Sosu için üç portakalı sıkın
- Nişasta ve şekeri ekleyin
- Sürekli karıştırarak ocakta,jel kıvamına ulaşıncaya dek pişirin
- Sosu soğutun
- Soğuduğundan emin olduğunuzda cheesecake in üzerine dökün.
- Bir kaç saat yada bir gece dinlendirdiken sonra servis edin.Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder