Tavuk Suyuna Çorba
Amerikalıların,''chicken soup with garlic'' (sarımsaklı tavuk suyu çorbası) dediği,gribin tedavisi olarak gördükleri ve gribe yakalanan her hastanın içerek mucizesini test ettiği bu çorba adında bir de kitap,hatta kitaplar serisi bulunuyor.
Çok Satanlar Listesinde Bir Kitap ve Tavuk Suyuna Çorba
Amerikan mutfağında çorba çeşidinin azlığından mıdır bilinmez,tavuk suyuna çorba pek popüler.Öyle ki 90 lı yıllarda iki kişisel gelişimci yazarın aynı adla yazdığı ''Tavuk Suyuna Çorba'' kitabı New York Times en çok satılan kitaplar listesinde bir numara olmayı başarmış.
Kimilerine göre duygu sömürüsü yapan,kimilerine göre ilham veren,motivasyonu artıran ve ayna tutan hikayeleriyle bir dönem ülkemizde de en çok okunanlar arasındaydı.Sanırım lise yıllarımda idim bu kitabın ismini ilk duyduğumda.Bir arkadaşımın elinde gördüğümde,yemek kitabı zannettiğim tavuk suyuna çorba kitabını,kişisel gelişim niteliğindeki yayınlarla başım pek hoş olmadığından okumamıştım.
Sonraları bu yayınlar tutunca,televizyon dünyasında sırlar kapısı,kalp gözü versiyonları çekildi.İnsanlar izlerken,hıçkıra hıçkıra ağladı da sonra bildiklerini okudular..
Kitabı,filmi,dizisi bir yana siz çorbasını deneyin..Gribe,soğuk algınlığına faydası içindeki bol sarımsaktan muhakkak.Ama çoğunuz,bir avuç sarımsağı sade yiyemeyeceğiniz için tavuk suyu ile birlikteliğini tavsiye ediyorum.Bir de bol sirke eklediğinizde hasta iseniz ertesi gün kendinizi daha iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.
azıcık aşım tavuk suyuna çorba tarifi
5-6 kişilik
Malzemeler
- 2 adet tavuk but-baget yada kalça
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım limon suyu
- 1 yumurta sarısı
- 4-5 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı toz yada tane karabiber
- 1 tatlı kaşığına yakın tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
- Tavukları tütsüleyip,iyice tıkayın (Derisini çıkarılabilir.Lakin yağlı ve lezzetli kısım derinin hemen altında kaldığından deri ile birlikte haşlanması tavsiye edilir)
- Dörde böldüğünüz soğan,havucu ekleyin
- 1.5 litreden biraz fazla su ekleyin
- Su kaynayınca tuz ve karabiberi ekleyip,tavuk etleri yumuşayıncaya dek pişirin
- Tavukları çıkarıp,didikleyin
- Geriye kalan soğan ve havuçları dilerseniz süzün yada doğrayıcıdan geçirin
- Ayrı bir kapta yoğurt,un,yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın
- Üzerine kaynayan tavuk suyundan dökerek ılıtın.
- Ilıttığınız karışımı tencerede kaynayan tavuk suyuna yavaşça,karıştırarak dökün
- Didiklediğiniz tavukları da ekleyerek beş dakika daha kaynatın
- Doğradığınız sarımsakları tereyağ ile 1-2 dakika kavurun
- Kavrulan sarımsağa toz kırmızı biberi ekleyin
- Servis ederken çorbaya sarımsaklı sos ve sirke ilave edin.
- Dilerseniz terbiyesini eklemeden önce şehriye ilave ederek çorbayı zenginleştirebilirsiniz.Afiyet,şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder