Kremalı Sebze Çorbası
Eskiden İstanbul'a senenin ilk karı düştüğünde;Gazeteler,mecmualar Cenab Şehabettin'in Elhan-ı Şita (Kış Nağmeleri) şiirini yayımlarlarmış.
Bir nevi karı selamlama ve karşılama niteliğindeki bu dizeler Servet-i Fünun edebiyatının ürünü olduğu için sanatsal değeri oldukça yüksek ve modern Türkçe ile büyüyen bizler için anlaması hayli güç..Olsun..Anlama kaygısı gütmeden okuyun bu mısraları,karı tefekkür ederken.Ardından sıcak bir çorba hazırlayın kendinize içinizi ısıtacak...
Elhan-ı şita
Bir beyaz lerze,bir dumanlı uçuş,
Eşini gaib eyleyen bir kuş
gibi kar
Geçen eyyam-ı nev bahar-ı arar
Ey kulübun sürud-i şeydası
Ey kebuterlerin neşideleri
O baharın bu işte ferdası
Kapladı bir derin sukuta yeri
karlar
Ki hamuşane dem-be-dem ağlar
Ey uçarken düşüp ölen kelebek,
Bir beyaz rişe-yi cenah-ı melek
gibi kar
Seni solgun hadikalarda arar
Sen açarken çiçekler üstünde
Ufacık bir çiçekli yelpaze
Naş'ın üstünde şimdi,ey mürde
Başladı parça parça pervaze
karlar
Ki semadan düşer düşer ağlar...
Cenab Şehabettin
azıcık aşım kremalı sebze çorbası tarifi
4-5 kişilik
Malzemeler
- 4-5 dal brokoli
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet havuç
- Yazdan buzluğa koydu iseniz 1 çay bardağı bezelye ve mısır (yoksa sadece kış sebzeleri kullanabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı un
- 1 litre su
- 1 su bardağı et yada tavuk suyu
- 3 yemek kaşığı krema
- Tuz,karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
- Patatesi ve havucu küp küp doğrayın
- Brokoli ile birlikte haşlayın
- Tereyağ ve sıvı yağda unu kavurun
- Oda sıcaklığındaki suyu yavaşça ekleyin ve karıştırın
- Et yada tavuk suyunu ekleyin
- Kaynayınca haşlanmış patates,havucu ekleyin
- Haşladığınız brokolinin uç kısmındaki çiçekleri de ekleyin
- Bezelye ve mısırı da ekleyin
- Kremayı çorbanın suyu ile ılındırarak ekleyin
- Tuz ve karabiberi ekleyerek kremalı sebze çorbasını servis edin.
- Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder