Mercimek Soslu Mantı
Memleketim Bayburt'ta bakliyat ve tahıl üretimi yaygın olduğundan,mutfağı da ona göre şekillenmiş.Hayvancılığın geçim kaynağı olması,protein ihtiyacını bakliyatlardan karşılamaya itmiş yöre insanını
Mercimek Sosu ve Mantının Uyumu
Mercimekli mantı da bunlardan biri.İçi boş olarak üçgen şeklinde kesilen hamur,haşlanmış.Sarımsaklı yoğurtla harmanlanarak,mantı yatağı oluşturulmuş ve üzerine mercimekli tereyağlı sos dökülmüş.Mantı ve türevlerini sevenler için...
azıcık aşım mercimek soslu mantı tarifi
5-6 kişilik
Malzemeler
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- Un
- Ilık su
- 1 çay kaşığı tuz
Sos için
- Yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı mercimek
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı
- Hamur malzemelerini yoğurun.Orta sertlikte bir hamur elde edin
- Hamuru 20 dakika dinlendirin
- Hamuru ikiye bölün
- Yaptığınız bezeleri un yardımı ile 1 cm kalınlığında açın
- Açtığınız yufkadan enine şeritler kesin
- Kestiğiniz şeritleri unlayın
- Bir kaç tanesini üst üste koyarak üçgen şeklinde kesin
- Kestiğiniz üçgen mantı hamurlarını elinizle havalandırarak yapışmasını engelleyin
- 1 çay kaşığı tuz eklediğiniz bol suda haşlayın süzgeç yardımı ile süzün
- Soğuyunca,sarımsaklı yoğurt ile harmanlayın
- Haşladığınız mercimekleri süzün
- Tereyağı eritin salçayı kavurun
- Haşlanan mercimekleri ekleyin.Karıştırın
- Hazırlanan yoğurtlu mantının üzerine,mercimekli sosu dökerek servis edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder