Soğan Dolması
Soğanın faydaları saymakla bitmez iken,Peygamberimizin (S.A.V):''Sizden biriniz yabancı bir yere (memlekete)gittiğinde,evvela oranın soğanından yiyin'' hadis-i şerifi beni bu konuda iki satır yazı yazmaya sevketti.
Soğanın Faydaları ve Dolması
Bu hadisin hikmeti,soğanın faydalarında gizli elbet.Farklı iklim ve coğrafi koşullarda yetişen sebze,meyve yiyecekler ve suyun yine farklı coğrafya ve iklimde yetişen insan vücudunda oluşturabilecek reaksiyonlara karşı koruyucu bir siperdi demek soğan...Sübhanallah!! Büyük mucize...
Sürekli İlaç içenlerin,öncesinde aldığı mide koruyucular gibi...Bilmediğiniz yemekten önce soğan yemenin vücudu koruyacağını bilmek,özellikle sık seyahat edenler için hazine değerinde bir bilgi...
Modern Tıbbın diliyle meseleyi değerlendirirsek soğan;antibiyotik,antiseptik,antimikrobiyel,antibakteriyel özellikleri ile bizleri,hastalık ve enfeksiyonlardan koruyor.C vitamininin vücutta emilimini hızlandırıyor.Bu özelliği ile bizleri soğuk algınlıklarından koruyor.
Sağlam bir sindirim ve sinir sistemi ve güçlü bir hafıza,osteoporoz ve kanserden korunmak için mutlaka soğan tüketmek gerekiyor.
Biliyorum..Bazılarınız özellikle çocuklar soğandan pek hazzetmiyor.Özellikle kokusu pekte hoş değil,kabul ediyorum.Lakin fayda ve zarar kıyası yaptığımızda soğan ve soğan tüketenler kazanıyor bunu da bi kenara yazın!!
Şimdi sizlere vereceğim tarifte ise soğanın kokusundan ve tadından neredeyse eser yok! Yumuşak,hafif tatlı bir hal almış soğanın içine konulmuş kıymalı harç ile soğan sevmeyenlerin dahi sevebileceği bir lezzet çıkıyor otaya...
azıcık aşım soğan dolması tarifi
4 kişilik
Malzemeler
- 4-5 adet irice kuru soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 200 gram kıyma
- Yarım çay bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan (iç harç için)
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 5-6 dal maydanoz
- Tuz,kara biber,pul biber,sumak,kekik,kimyon
- 1.5 çay bardağı su
Yapılışı
- Soğanları bıçak ile,boylamasına cücük diye tabir ettiğimiz orta kısmına varıncaya dek kesin
- Üzerini kaplayana dek su ekleyin yumuşayıncaya dek haşlayın(Bu yumuşaklık,sarılmasına mani olmayacak şekilde olmalıdır yoksa haşlamaktan kasıt tamamen pişirmek değil)
- Haşlanan soğanları soğuyunca tek tek katlarına ayırın.Her bir soğan katı,bir yaprak niteliğinde.
- İç harç için;soğanı küp küp doğrayın
- Yıkadığınız pirinç ve bulguru ekleyin
- Birer kaşık biber ve domates salçası ekleyin
- Baharatları,doğranmış maydanozu ve sıvı yağı ekleyip iyice yoğurun
- Soğan katlarına iç harçtan koyup yuvarlayarak sarın
- Tencerede tereyağı eritin
- Birer yemek kaşığı domates ve biber salçasını ekleyip kokusu çıkıncaya dek kavurun
- Soğanları dizip,suyu ekleyin
- Soğanlar ve iç harç pişince altını kapatın.Dinlendirip servis edin.Afiyet,şifa olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder