Mantar Soslu Dana Bonfile
Bonfile;Dananın sırt kısmında,bel kemiğinin iki yanında bulunan az yağlı,yumuşak et parçasına verilen ad.Her hayvanda iki parça bulunuyor.Hayvanın bütününe oranla az miktarda olduğu için değerli ve pahalı.
Lezzetli bir Bonfile için
Az,orta yada çok pişmiş..Izgara yada tava nasıl olursa olsun bonfile et ile iyi bir sonuç ortaya çıkıyor.E insan bu kadar para verince değsin istiyor tabii.
İyi bir etin olmazsa olmaz kurallarından biri de;iyi malzeme yanında iyi marinasyon.Eğer fazladan sos ile servis etmeyecekseniz zengin malzemeden oluşan bir marine sosu etinizi lezzetlendirecektir.Ben bu tarifte mantar sos ile servis edeceğim için sade bir marine sos kullandım.
Bonfileyi marine ettiniz.Sıra pişirmede.Bu noktada iyi bir döküm tava ile daha lezzetli bir et pişirilebilir.Bunun nedeni demir tavaların yüksek ısıya ulaşması ve etin sulanmasını engellemesi.Eğer yoksa teflon tavayı iyice ısıttıktan sonra eti koymalısınız.Dövülerek inceltilen eti,ortalama 2 dakika bir yüzünü,iki dakika diğer yüzünü pişirmek ve pişirirken çok çevirmemek,etin sulanmaması ve lezzetini kaybetmemesi için önemli..
Kızaran bonfileler bir köşede dinlenirken,sosu hazırlamaya başlıyoruz.Önce doğranan mantarları,yine yüksek ısıda soteleyip,ardından sebzeleri ekliyoruz.Krema,süt ve un eklentisi ile koyulaştırdığımız sosa,bonfileleri ekleyip,sosu 2-3 dakika çektiriyor,bekletmeden servis ediyoruz...
azıcık aşım mantar soslu bonfile tarifi
4 kişilik
Malzemeler
- 500 gram. dövülmüş bonfile (4 adet )
- 1 çay bardağı. zeytinyağı
- 4 diş sarımsak
- Biberiye-kekik
- Birer çay kaşığı kalın tuz,karabiber,kimyon
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 500 gram kültür mantarı
- 100 gram (yarım pk.) çiğ krema
- 1 tatlı kaşığı un
- yarım çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı hardal
Yapılışı
- Genişçe bir kabın içine bonfileleri yerleştirin.
- 2 diş sarımsağı irice doğrayın ve ekleyin.
- Üzerine kekik,biberiye ekleyin.
- Bonfilelerin üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyin.Ağzını kapatıp buzdolabında en az 2 saat bekletin.
- Marine edilmiş etleri yüksek ısıdaki tava yada ızgarada önce bir yüzünü,(orta pişmiş bir et için;2 dk)sonra diğer yüzünü çok çevirmeden pişirin (etler tavaya yapışıyor ve dönmüyorsa zorlamayın ve etlerin kendini bırakmasını bekleyin.Aksi takdirde suyunu salacak ve lezzetini kaybedecektir).
- Sos için doğranan mantarları yüksek ısıdaki tavada soteleyin.
- Hacim kaybetmeye başladıklarında,doğranan sebzeleri ekleyin.
- Sarımsağı,tuz ve baharatları ekleyip sotelemeye devam edin
- Krema,süt ve unu ekleyin
- Sos koyulaşınca,bonfileleri ekleyip sos ile bütünleşmesi için bir kaç dk. pişirin
- Servis tabağına önce bonfileleri alın.üzerine mantar sos ve tanelerinden dökün.
- Mantar soslu bonfileyi sıcak servis edin.Afiyet,şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder